Z Hondurasu sa vydala na cestu do USA nová karavána migrantov

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Na autobusovej stanici v meste San Pedro Sula na severe Hondurasu sa zhromaždili rodiny s deťmi. Ide o skupinu 500 až 1000 ľudí, uvádza agentúra DPA. Podľa slov migrantov im peniaze, ktoré zarobia v Hondurase, nestačia na to, aby uživili svoje rodiny, a preto sa rozhodli odísť za lepšími príležitosťami do USA.

    Väčšina migrantov nastúpila do autobusov, ktoré ich majú dopraviť na guatemalské hranice. Niektorí sa na cestu vydali peši v daždi – pred sebou tlačili detské kočíky alebo niesli spiace deti na rukách.

    Mexické hranice prekročilo od vlaňajšieho októbra niekoľko “karaván” migrantov pochádzajúcich zo stredoamerických štátov. Tí utekajú pred chudobou a násilím vo svojich domovských krajinách. Pohraničná stráž Spojených štátov zatkla v priebehu marca a apríla už viac než 170.000 osôb.

    Prezident Spojených štátov Donald Trump pohrozil, že uzavrie hranice medzi USA a Mexikom. Momentálne musia žiadatelia o udelenie azylu v USA čakať na rozhodnutie amerických úradov na mexickej strane hranice. Kalifornský súd však v pondelok platnosť tohto opatrenia zrušil. Biely dom sa chce proti rozhodnutiu odvolať.

    - Reklama -