Ruskí zákonodarcovia schválili kontroverzný návrh zákona o prevádzke internetu

    0
    Ruskí demonštranti pochodujú počas protestu proti pokusom o obmedzovanie slobody internetu v Rusku, v Moskve 10. marca 2019. (Autor: TASR)

    Poslanci Štátnej dumy – dolnej komory ruského parlamentu – odobrili návrh predmetného zákona pomerom hlasov 320:15. Legislatíva má vstúpiť do platnosti 1. novembra.

    Navrhované opatrenia počítajú s vytvorením technológie na monitorovanie internetového routingu a presmerovania prevádzky internetu v Rusku od zahraničných serverov, a to so zámerom predísť tomu, aby prevádzku internetu v Rusku zastavila cudzia krajina, píše agentúra AFP.

    Kritici tvrdia, že zavedenie týchto opatrení bude nákladné a novému vládnemu monitorovaciemu centru dá obrovské cenzorské právomoci. “Je to návrh zákona o digitálnom otroctve a zavedení cenzúry pre web,” povedal Sergej Ivanov, člen nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR).

    Autori návrhu zákona však trvajú na tom, že opatrenia iba načrtávajú plán na to, aby bol ruský internet “bezpečnejší a hodnovernejší”.

    Návrh zákona ešte musí prejsť tretím čítaním v hornej komore ruského parlamentu – Rade federácie. Následne z neho svojím podpisom oficiálne spraví zákon ruský prezident Vladimir Putin.

    Ruské úrady sa od vlaňajška usilujú zablokovať komunikačnú aplikáciu Telegram, ktorá v rozpore so súdnym príkazom odmietla vydať zašifrované správy svojich užívateľov, pripomína agentúra AP.

    Rusko už požaduje, aby boli určité osobné údaje o ruských občanoch uchovávané na tamojších serveroch. Toto opatrenie viedlo v roku 2016 k zablokovaniu sociálnej siete LinkedIn.

     

    - Reklama -