Remišová: Odklad brexitu považujem za nešťastný a neefektívny

    0
    Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) (Autor: TASR)

    “Britská vnútropolitcká kríza trvá a predlžuje sa neistota v súvislosti so spôsobom vystúpenia Veľkej Británie z EÚ, navyše stále prichádza do úvahy aj brexit bez dohody,” uviedla Remišová. Spojené kráľovstvo má podľa nej tiež po novom participovať na májových voľbách do europarlamentu, hoci hrozí, že britskí poslanci vzápätí po pár mesiacoch europarlament opustia a členské štáty budú musieť riešiť ďalší problém.

    “Veríme, že Spojené kráľovstvo využije ponúknutý čas na to, aby konečne prijalo definitívne rozhodnutie. Vítame, že európski lídri sú jednotní v tom, že pripravená dohoda sa nebude otvárať. Termín 31. októbra by mal byť už posledný a definitívny,” uviedla Remišová.

    Lídri EÚ a Británie sa na mimoriadnom samite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Británia pri odklade však dostala podmienky. Napríklad, že ak bude v čase eurovolieb ešte členom Únie, musí hlasovanie usporiadať aj ona. Ďalšou podmienkou je, že dohodu o brexite nie je možné otvoriť a znovu prerokovávať, možné sú iba politické vyhlásenia v zmysle nejakých záruk a v duchu dohody.

    Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca. Odklady si vyžiadala britská premiérka Theresa Mayová preto, lebo sa jej nedarí presadiť dohodu v britskom parlamente.

     

    - Reklama -