Taliban zakázal činnosť WHO a Červeného kríža

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Skupina považuje činnosť zmienených organizácií počas očkovacej kampane za “podozrivú”. Afganistan je jednou z posledných krajín sveta, kde má bilancia detskej obrny stále stúpajúci charakter.

    Hovorca WHO uviedol, že organizácia “si je vedomá týchto správ a pracuje na lepšom pochopení situácie”.

    Hovorca MVČK potvrdil, že Červený kríž už prerušil svoje aktivity v tejto vojnou sužovanej krajine, kde je veľa oblastí bez prístupu k zdravotníckej starostlivosti, avšak o Afganistan sa neprestáva zaujímať.

    Červený kríž sa považuje za neutrálnu humanitárnu organizáciu, pričom operuje v oblastiach kontrolovaných afganskou vládou i na územiach pod kontrolu Talibanu.

    Medzi Červeným krížom a Talibanom došlo k ťažkostiam už aj v minulosti, čo prinútilo túto medzinárodnú organizáciu prerušiť svoju činnosť.

    Taliban zároveň oznámil pravidelné ťaženie proti vládnym bezpečnostným zložkám, i keď so Spojenými štátmi rokuje o mieri a pripravuje sa na kľúčové stretnutie s vládnou delegáciou s cieľom ukončenia dlhotrvajúcej vojny a prípadného stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu.

    Podľa oznámenia v piatich jazykoch – vrátane angličtiny – Taliban vyhlásil, že v bojoch bude pokračovať, pokiaľ v Afganistane budú zahraniční vojaci a budú podporovaní afganskými bezpečnostnými silami.

    - Reklama -