Väznení katalánski lídri zmiernili svoj postoj v otázke kompromisu

    0
    Priaznivci nezávislosti s katalánskymi zástavami a transparentmi počas pochodu pred Katalánsky parlament v Barcelone (Autor: TASR)

    Parlamentné voľby v Španielsku sa budú konať 28. apríla. Očakáva sa, že najviac kresiel v parlamente získa socialistický premiér Pedro Sánchez. Na sformovanie vlády však bude potrebovať podporu katalánskych separatistov.

    Katalánski lídri v liste zverejnenom v sobotnom vydaní denníka La Vanguardia separatistov vyzvali, aby do rokovaní s potenciálnymi koaličnými partnermi vstúpili za predpokladu, že nevylúčia referendum o nezávislosti ako “jedno z riešení” pre tento región ležiaci na severovýchode krajiny. 

    “Ak to záleží na nás, nebudeme sa ohliadať do minulosti, keď je čas vytvoriť stabilnú vládu v prípade, že sa kandidát vo voľbách zaviaže viesť dialóg a nevylúči ako jedno z možných riešení referendum o nezávislosti,” uviedli v liste. 

    Katalánski vodcovia predtým tvrdili, že uskutočnenie referenda o nezávislosti Katalánska je podmienkou vstupu do diskusií o sformovanie španielskej vlády. Madrid takéto referendum kategoricky vyhlásiť odmieta. 

    Dvanásti spomedzi katalánskych vodcov boja za nezávislosť čelia pred súdom v Madride obvineniam za usporiadanie referenda o nezávislosti, ktoré sa 1. októbra 2017 konalo aj napriek súdnemu zákazu. Obvinení sú aj v súvislosti s jednostranným vyhlásením nezávislosti, ktoré nasledovalo po tomto referende.

     

    - Reklama -