Veľké firmy v Británii uprednostňujú hotovosť a odkladajú investície

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: facebook.com/robertficosk/)

    Anketa tiež odhalila, že firmy aktuálne hodnotia dlhodobý ekonomický vplyvu brexitu doposiaľ najnegatívnejšie.

    Približne 81 % opýtaných finančných riaditeľov podľa prieskumu očakáva, že brexit povedie k dlhodobému zhoršeniu podnikateľského prostredia v Británii. To je viac ako 78 % na konci minulého roka a ich najväčší počet od prvého položenia tejto otázky po referende o odchode z Európskej únie (EÚ) v júni 2016.

    Deloitte uskutočnila prieskum v dňoch medzi 26. marcom a 7. aprílom, hneď po tom, ako bolo isté, že Británia neopustí Úniu podľa pôvodného plánu 29. marca. A predtým, ako britská premiérka Theresa Mayová zabezpečila odklad brexitu do konca októbra.

    „Veľké podniky sa očividne snažia chrániť pred rizikom zvýšením hotovosti,” skonštatoval David Sproul, riaditeľ Deloitte pre severozápadnú Európu.

    Oficiálne údaje minulý mesiac ukázali, že podnikové investície v Británii sa vlani znižovali každý štvrťrok, čo bolo najdlhšie obdobie ich poklesu od finančnej krízy v rokoch 2008/09.

    Guvernér centrálnej Bank of England (BoE) Mark Carney minulý týždeň na okraj jarného zasadania Medzinárodného menového fondu vo Washingtone povedal, že chaotický brexit bez dohody zostal jedným z troch najväčších rizík pre svetovú ekonomiku. Zvyšnými dvomi sú obchodné napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou a spomalenie ekonomiky eurozóny.

    Väčšina veľkých podnikov v Británii teraz očakáva, že BoE aspoň rok nezmení úrokové sadzby.

    Prieskum Deloitte totiž odhalil, že podiel finančných riaditeľov, ktorí predpokladajú zvýšenie jednej alebo viacerých úrokových sadzieb v nasledujúcich 12 mesiacoch, klesol na 40 % z 58 % na konci roka 2018.

    Dlhodobý ukazovateľ spoločnosti Deloitte v oblasti “rizikového apetítu” firiem zostal blízko minimám, ktoré boli naposledy pozorované po referende o brexite v roku 2016 a v čase, keď vrcholila finančná kríza.

     

    - Reklama -