Doplnkové poistenie k životným poistkám zdanené nebude

    0
    Ilustračné foto: Tlačivo na daňové priznanie (Autor: SITA)

    Podľa Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) totiž z pôvodných vykonávacích predpisov vyplynulo, že touto daňou má byť zaťažené aj doplnkové poistenie k životným poistkám. To ňou tak zaťažené definitívne nebude, informovala o tom v pondelok asociácia.

    “Zostali sme nepríjemne zaskočení, pretože týmto by boli poškodení v prvom rade klienti. Daň by sa im premietla do zvýšenej ceny. Štát by mal životné poistenie vrátane doplnkového podľa nášho názoru podporovať, a nie zaťažovať nepriamou daňou,” uviedol predseda predstavenstva AFISP Martin Lancz. 

    Asociácia avizovala, že chce o tejto problematike s MF SR rokovať. Rovnaký názor ako AFISP zastávala aj Slovenská asociácia poisťovní.

    Podľa Lancza išlo o nedorozumenie a rozdielnu interpretáciu zákona, ktorú sa podarilo vysvetliť.

    Hovorkyňa Ministerstva financií SR Alexandra Gogová dodala, že Finančná správa SR na základe rozhodnutia vedenia MF SR upravila informáciu k zákonu o dani z poistenia, ktorú má uverejnenú na svojej webovej stránke.

    Podľa asociácie sa zmenou podarilo predísť škodám, ktoré by sa dotkli spotrebiteľov.

    “Výsledkom rokovaní je dohoda, že osempercentná daň sa nevzťahuje na doplnkové pripoistenia k životnému poisteniu. Považujeme to za víťazstvo zdravého rozumu,” dodal Lancz. 

    - Reklama -