Beblavý: Pokusy na slovenských pacientoch sa musia skončiť

    0
    Líder strany Miroslav Beblavý (Autor: archív MB)

    Heberprot-P mal byť podľa Beblavého doposiaľ poskytnutý vyše sto pacientom, no napriek tomu nie sú o liečbe na Slovensku dostupné žiadne iné informácie. Šéfka rezortu potvrdila, že podávanie lieku zastavili.

    “Nestačí zastaviť podávanie lieku. Každého pacienta, ktorému bol liek podaný, musí vyšetriť lekár. Podľa mojich informácií ministerstvo nerobí dozor, nekoordinuje, nezbiera a nevyhodnocuje žiadne údaje o pacientoch. Ministerku vyzývam, aby v žiadnom prípade neobnovila liečbu, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku pre pacientov na Slovensku,” vyzval Beblavý. 

    Ako nezaradený poslanec upozorňoval už pri podpise dohody s Kubou, vláda SR obišla pri dovoze a podávaní Heberprotu-P všetky európske pravidlá. Liek nie je registrovaný na Slovensku, ani v žiadnej inej krajine Európskej únie (EÚ).  Nie je isté, či spĺňa európske štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti.

    “Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozornil.

    Zdôraznil, že ak je liek z Kuby účinný a ľuďom pomáha, nemôže byť problém podávať ho pacientom pod štandardným dohľadom v súlade s pravidlami. 

    Beblavý o svojej výzve šéfke rezortu zdravotníctva informoval aj na sociálnej sieti príspevkom, ktorý nazval: “Pokusy na slovenských pacientoch sa musia skončiť”.

    Ministerka Kalavská v reakcii zdôraznila, že v súvislosti s bezpečnosťou lieku zatiaľ ide len o podozrenie, že môže spôsobovať rakovinu.

    “Treba povedať, že je to podozrenie. Potvrdiť kauzálnu súvislosť medzi podávaním daného lieku a vznikom ochorenia vyžaduje dlhú diskusiu a mnohé skúmania,” upozornila.

    Tiež povedala, že v tejto súvislosti ihneď kontaktovala odborníkov. Spoločne oslovili centrá, ktoré liek podávajú, aby ho pozastavili. Tiež vykonali kontroly.

    “Pokiaľ nebudem mať komplexné vyhodnotenie podávania tohto lieku, je jeho podávanie pozastavené,” zdôraznila.

    Taktiež dodala, že na Slovensku je viacero liekov neregistrovaných v EÚ, ktoré sa užívajú. Podľa jej vyjadrenia bola sama svedkom podávania lieku špecializovanými pracovníkmi a videla účinky Heberprotu-P.

    Ministerstvo oslovilo v súvislosti s prípadom výskytu rakoviny aj kubánsku stranu. “Máme vlastné dáta, máme 104 doliečených pacientov. Čakáme na informácie zo sveta,” dodal generálny riaditeľ sekcie zdravia a liekovej politiky MZ SR Peter Musil.

    Potvrdil, že liek sa v súčasnosti používa v 68 krajinách a použilo ho 130.000 pacientov. Predtým, než sa začal podávať na Slovensku, ministerstvo malo všetky dovtedy dostupné štúdie o liečbe.

    - Reklama -