Kľúčový izraelský politik po voľbách podporil Netanjahua

    0
    Avigdor Lieberman (Autor: TASR)

    Lieberman, bývalý minister obrany, verejne podporil Netanjahua po tom, ako prezident Reuven Rivlin ukončil konzultácie s predsedami všetkých politických strán, ktoré sa vo voľbách dostali do parlamentu.

    Rivlin teraz musí vybrať niekoho, kto zostaví budúcu vládu. Očakáva sa, že tým bude v stredu večer opäť poverený Netanjahu po oznámení konečných výsledkov volieb.

    Lieberman, predseda krajne pravicovej strany Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu), odložil verejné vyhlásenie podpory Netanjahuovi a urobil tak až v pondelok večer pred svojimi podporovateľmi.

    Jeho strana taktiež Rivlinovi odkázala, že Netanjahua podporí s tým, že päť kresiel, ktoré strana získala, budú mať pre premiéra pri vytvorení jeho ďalšej koalície rozhodujúci význam.

    Spolu s ultraortodoxnými stranami, ktoré Netanjahu označuje za prirodzených spojencov svojej strany Likud (Jednota), bude mať blok pravicových strán v parlamente väčšinu v podobe 65 zo 120 kresiel.

    Avšak Lieberman dodal, že svoj vstup do koalície podmieni prijatím zákona ohľadne brannej povinnosti ultraortodoxných židov.

    Lieberman odstúpil z postu ministra obrany vlani v novembri po tom, ako nesúhlasil s prímerím s palestínskymi militantmi v pásme Gazy a premiéra obvinil, že je zhovievavý k hnutiu Hamas, ktoré v pásme vládne.

    - Reklama -