Myslí to Macron vážne? Zdá sa, že sľubuje nesplniteľné

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Macron sedí za svojím pracovným stolom po jeho prejave k francúzskemu národu po masívnom požiari katedrály Notre-Dame v Paríži 16. apríla 2019. (Autor: TASR)

    “Obnovíme túto katedrálu v priebehu piatich rokov a bude ešte krajšia,” uviedol Macron v televíznom príhovore deň po tom, ako gotický chrám v centre Paríža vážne poškodil oheň. Prezident priznal, že na katedrále s 850-ročnou históriou je “toho veľa, čo treba obnovovať”, vyjadril však presvedčenie, že Francúzi to “znova dokážu” a “zmobilizujú sa”.

    “Zdieľam váš smútok a takisto zdieľam aj vašu nádej,” povedal Macron v závere svojho príhovoru. Prezident sa v ňom poďakoval zasahujúcim hasičom, policajtom, ako aj darcom, ktorí ponúkli peniaze na renováciu chrámu.

    Z pohľadu znalcov možno vyhlásenie Macrona považovať za značne odvážne až nereálne. Päť rokov na obnovu katedrálly je totiž zrejme príliš krátky čas. V utorok totiž pre rozhlasovú stanicu RTL vyhlásil hlavný architekt kolínskeho dómu Peter Feussenich, že rekonštrukcia požiarom spustošenej parížskej katedrály Notre-Dame môže trvať desaťročia.

    “Určite to bude trvať roky, možno až desaťročia, kým budú odstránené posledné škody spôsobené týmto strašným požiarom,” vyhlásil nemecký architekt. Kolínsky dóm bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny a práce na jeho rekonštrukcii aj o 70 rokov neskôr stále prebiehajú.

    Požiar na streche katedrály Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil samotnú strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

    Ku katastrofe došlo v čase, keď boli na spomínanej veži vykonávané renovačné práce. Parížska prokuratúra uviedla, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.

    - Reklama -