Most-Híd novelu zákona o štátnych symboloch nepodporí

    0
    Nové logo SZĽH a reprezentačných dresov (Autor: TASR)

    “Poslanecký klub tento návrh nepodporí, prelomiť veto môže parlament aj bez hlasov Mosta-Híd,” pripomenul Sólymos. Predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bastrnák uviedol, že strana sľúbila riešenia, a tie bude realizovať. Prezident podľa neho situácii nepomohol, keď novelu vrátil ako celok.

    Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) avizoval, že poslanecký návrh na úpravu tejto novely je pripravený, pridať sa má jedna veta. “Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu,” citoval úpravu Gál s tým, že návrh by mal doručený ešte pred začatím májovej schôdze pléna a prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní. “A tiež budeme navrhovať, aby tá pokuta, ktorá by mohla byť udelená okresným úradom za nedodržanie alebo zlý výklad, sa zo zákona dostala von,” doplnil Gál.

    Kiska vrátil novelu zákona o štátnych symboloch Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. Ustanovenia zákona považuje za rozporné s princípom právnej istoty, a teda aj s princípom právneho štátu. Keďže prezident vrátil novelu ako celok, parlament ju buď schváli v pôvodnom znení, alebo neprejde. Zákon má parlament prerokovať na májovej schôdzi.

    Právna norma podľa jej kritikov zakazuje prehranie a spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Prezidenta o vrátenie zákona žiadali okrem iných aj šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

    Novelu zákona o štátnych symboloch predložila do parlamentu SNS ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Právnou normou chcela strana viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy “znamenie štátneho znaku” či “národný symbol”. A tiež sa upravila otázka štátnej hymny.

     

    - Reklama -