Kiska situácii nepomohol, Most to vyrieši vo vlastnej réžii. Simon už pripravuje ústavnú sťažnosť, podporu mu sľúbili aj liberáli

    0
    Zsolt Simon a vpravo Béla Bugár na archívnej snímke z roku 2012, keď ich politika spájala a prezentovali sa pod značkou Mosta. Simon však stranu po voľbách v roku 2016 opustil. (Autor: TASR)

    V prípade schválenia novely v pôvodnom znení pripraví Most-Híd poslanecký návrh, ktorým by sporné ustanovenie týkajúce sa hrania štátnej hymny upravil. Riešenie chce pripraviť na májovú schôdzu parlamentu.

    “Poslanecký klub tento návrh nepodporí, prelomiť veto môže parlament aj bez hlasov Mosta-Híd,” pripomenul Sólymos. Predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bastrnák uviedol, že strana sľúbila riešenia, a tie bude realizovať.

    Prezident podľa neho situácii nepomohol, keď novelu vrátil ako celok.

    Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) avizoval, že poslanecký návrh na úpravu tejto novely je pripravený, pridať sa má jedna veta.

    “Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu,” citoval úpravu Gál s tým, že návrh by mal doručený ešte pred začatím májovej schôdze pléna a prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní.

    “A tiež budeme navrhovať, aby tá pokuta, ktorá by mohla byť udelená okresným úradom za nedodržanie alebo zlý výklad, sa zo zákona dostala von,” doplnil Gál.

    Poslanec Zsolt Simon (nezaradený) avizoval, že v súvislosti s týmto zákonom pracuje na návrhu ústavnej sťažnosti na Ústavný súd SR, ktorý podľa jeho slov poukazuje na spornosť novely.

    “Podporu na tento krok mám prisľúbenú od poslaneckého klubu SaS a aj časti klubu OĽaNO,” doplnil.

    V prípade, že zmeny novely zákona avizované poslancami Mosta-Híd nebudú parlamentom schválené, je Simon podľa svojich slov pripravený ponúknuť im možnosť pripojiť sa k tejto ústavnej sťažnosti.

    Kiska vrátil novelu zákona o štátnych symboloch Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. Ustanovenia zákona považuje za rozporné s princípom právnej istoty, a teda aj s princípom právneho štátu.

    Keďže prezident vrátil novelu ako celok, parlament ju buď schváli v pôvodnom znení, alebo neprejde. Zákon má parlament prerokovať na májovej schôdzi.

    Právna norma podľa jej kritikov zakazuje prehranie a spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

    Prezidenta o vrátenie zákona žiadali okrem iných aj šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

    Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko akceptuje kroky Mosta-Híd v súvislosti so zákonom o štátnych symboloch. Uviedol to v reakcii na stredajšie vyhlásenie Mosta-Híd o tom, že nepodporí vetovanú novelu zákona.

    “Keďže prezident tento zákon vrátil, budeme ústretoví k legislatívnym návrhom Mosta-Híd, kde bude jasne upravené, že sa to týka hrania štátnych hymien počas štátnych sviatkov,” skonštatoval Danko. 

    Zároveň opätovne zdôraznil, že snahou SNS pri zákone o štátnych symboloch nebolo obmedziť alebo zakázať hymny iných štátov na území Slovenska. Jeho cieľom bolo podľa Dankových slov zachovanie štátneho znaku na hokejových dresoch.

    - Reklama -