Požiar parížskej katedrály nevykazuje znaky trestného činu

    0
    Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR

    Vyšetrovanie je stále v začiatočných štádiách, vyšetrovatelia však už mohli vstúpiť do niektorých častí budovy a pracovať tak priamo na mieste udalosti. V súvislosti s požiarom tiež bolo vypočutých “približne desať” ďalších ľudí, čím celkový počet stúpol na približne 40.

    V prípade osôb vypočúvaných v prvý deň po vypuknutí požiaru malo ísť prevažne o pracovníkov podieľajúcich sa na renovácii historického chrámu. Stavebná spoločnosť Le Bras Freres, ktorá mala krátko pred požiarom na starosti renováciu strechy, vylúčila akúkoľvek zodpovednosť za nešťastie.

    Požiar na streche katedrály Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil samotnú strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

    Vyšetrovatelia z bezpečnostných dôvodov spočiatku nemohli vstúpiť do vnútorných priestorov. Parížska prokuratúra však vtedy vyhlásila, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.

     

    - Reklama -