Srbsko: Protivládni demonštranti vyšli do ulíc už po 20. krát

    0
    Demonštrácia v Belehrade (Autor: TASR)

    Ďalší z pravidelných sobotňajších protestov sa konal deň po tom, ako sa v Belehrade uskutočnilo veľké provládne zhromaždenie.

    Na piatkovej manifestácii za zúčastnili desaťtisíce Vučičových priaznivcov, ktorých pozvážali autobusmi z celého Srbska, ale aj zo susedného Kosova a Bosny.

    Odporcovia prezidenta Vučiča v sobotu pochodovali centrom Belehradu a pískali na píšťalky, ktoré sa stali symbolom súčasnej vlny srbských protivládnych protestov.

    Ich účastníci vinia prezidenta z obmedzovania slobody médií, potláčania demokracie a autokratických praktík.

    Protivučičovské demonštrácie majú prevažne pokojný priebeh. Počas jedného z marcových protestov však stúpenci opozície vtrhli do budovy štátnej televízie RTS, ktorej spravodajstvo označili za tendenčné, a dostali sa do potýčok s políciou.

    Vlna protivládnych protestov odštartovala vlani 9. decembra po tom, ako maskovaní násilníci zbili opozičného politika Borka Stefanoviča.

    Bývalý srbský ultranacionalista Vučič dnes deklaruje, že chce Srbsko priviesť ho do Európskej únie a zároveň udržať tradične blízke vzťahy s Ruskom. Obvinenia opozície z obmedzovania demokratických slobôd odmieta.

    - Reklama -