Zelenskyj je novým prezidentom Ukrajiny. Vyhral aj na Slovensku. Čítajte, ako sa dostal do čela vyše 45-miliónového národa

    0
    Na snímke kandidát na post prezidenta Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj prichádza do volebného štábu na brífing po zatvorení volebných miestností po 2. kole prezidentských volieb 21. apríla 2019 v Kyjeve. (Autor: TASR)

    Po sčítaní viac ako 85,5 percenta odovzdaných hlasov vedie Zelenskyj so ziskom 73,2 percenta, kým jeho súper Porošenko dostal 24,46 percenta hlasov.

    Víťaz vzišiel z 39 kandidátov

    Zelenskyj vyhral aj prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca. Podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) v ňom Zelenskyj získal 30,24 percenta hlasov (5.714.034 voličov) a Petro Porošenko 15,95 percenta hlasov (3.014.609 voličov).

    V prvom kole prezidentských volieb v krajine, v ktorej žije podľa sčítania ľudu z júla 2007 vyše 46 miliónov obyvateľov, kandidovalo rekordných 39 kandidátov – 35 mužov a štyri ženy.

    Porošenka volilo viac Ukrajincov v zahraničí 

    Ukrajinskí voliči v zahraničí dali v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb prednosť odstupujúcemu prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform. 

    Podľa údajov zverejnených ukrajinskou Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) po sčítaní 97,02 percenta hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach v zahraničí Porošenka tam volilo 53,70 percenta Ukrajincov.

    Favorita prezidentských volieb Volodymyra Zelenského podporilo 44,83 percenta Ukrajincov žijúcich v cudzine.

    Na Slovensku bol Zelenskyj úspešnejší

    Ukrinform dodal, že Porošenko vyhral vo volebných obvodoch v 45 krajinách – okrem iného v Austrálii, Rakúsku, Írsku, Taliansku,  Kanade, Belgicku, Holandsku, Nemecku, Británii a USA.

    Zelenskyj bol úspešnejší ako Porošenko v 24 štátoch, okrem iných v Gruzínsku, Bielorusku, Poľsku, Lotyšsku, Litve, Estónsku a Slovenskej republike.

    V troch krajinách bol súboj Porošenka so Zelenským nerozhodný – podľa Ukrinformu ide o Alžírsko, Kuvajt a Čile.

    Svoje právo voliť prezidenta Ukrajiny využilo v zahraničí spolu  56.772 občanov Ukrajiny, ktorí mali k dispozícii 101 volebných miestností. 

    Profil nového prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského

    Volodymyr Zelenskyj sa narodil 25. januára 1978 v banskom meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine. Časť detstva s rodičmi prežil v Mongolsku, kde jeho otec, matematik, dostal prácu.

    Právnické vzdelanie nadobudol na Kryvorožskom ekonomickom inštitúte Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity. Okrem dvoch mesiacov odbornej praxe sa právnickej profesii nikdy nevenoval.

    Počas štúdií – od roku 1997 – bol Zelenskyj aktívny v Klube veselých a vynachádzavých (KVN). S kolegami z tímu KVN založil skupinu 95 kvartal, písal scenáre a spoločne koncertovali v mnohých členských krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). 

    KVN je televízny program hier, v ktorom tímy humorne ladenými odpoveďami reagujú na zadané otázky, improvizujú na určené témy a predvádzajú vopred pripravené scénky.

    Keď sa o skupinu 95 kvartal začali zaujímať ukrajinské televízne stanice, televízna stanica 1+1 im ponúkla vlastný program. Keď sa KVN transformoval na štúdio Kvartal-95, Zelenskyj sa stal jeho majiteľom a vedúcim.

    Od roku 2005 popularita Zelenského ešte väčšmi rástla. Medzi jeho najvýraznejšie projekty spravodajský portál 24tv.ua zaradil Ukrajina vstaň, Večerný Kyjev a Klub bojovníkov.

    V rokoch 2010-12 sa dostal na pozíciu generálneho producenta televíznej spoločnosti TK Inter. V nasledujúcich rokoch pripravil muzikálne šou Chcem V VIA GRU, o dva roky neskôr humoristickú šou Liga smiechu. 

    Okrem toho začal účinkovať aj ako herec: má za sebou 17 filmov a muzikálov. 

    Keď sa politická kríza na Ukrajine prehĺbila a na východe krajiny vypukli boje, herec a jeho kolegovia nielen že podporovali vojakov ukrajinských síl koncertmi, ale venovali milión hrivien pre potreby armády. 

    V roku 2018 skúsil Zelenskyj aj prácu režiséra. So spoluautorom, americkým strihačom, režisérom, producentom Davidom Dodsonom nakrútil snímku Ja, Ty, On, Ona. Zelenskyj bol producentom projektu a stvárnil aj hlavnú postavu.

    Seriál Sluha národa, v ktorom hral hlavnú rolu – učiteľa dejepisu -, sa fakticky stal začiatkom jeho politickej dráhy. V decembri 2017 založil rovnomennú stranu a stal sa jej lídrom. 

    O polnoci 1. januára 2019 televízna stanica 1+1 odvysielala vyhlásenie Zelenského, že sa rozhodol kandidovať na úrad prezidenta. Stalo sa to v čase, keď iné televízie priniesli novoročný prejav prezidenta Petra Porošenka.

    Strana Sluha národa 21. januára 2019 oficiálne navrhla Zelenského ako kandidáta na prezidenta.

    Ukrajinské zdroje z predvolebného programu Zelenského vybrali, že chce klásť dôraz na digitálnu gramotnosť, zaviesť hlasovanie a účasť občanov v prijímaní dôležitých rozhodnutí prostredníctvom internetu, zabezpečiť prístup Ukrajincov k informáciám týkajúcim sa rozpočtu krajiny, zautomatizovať verejné procesy v on-line režime.

    Chce, aby boli prijaté zákony o zrušení imunity prezidenta, poslancov a sudcov. Chce, aby existoval zákon o zbavení funkcie prezidenta i poslancov.

    Chce uvoľnenie ekonomiky, slobodnú konkurenciu, rozvoj domácej výroby, dlhodobé dostupné úvery, je odhodlaný bojovať proti korupcii a presadiť reformu školstva.

    V programe mal aj dôraz na preventívnu medicínu a popularizáciu zdravého spôsobu života. 

    V kampani navrhoval, že uskutoční aj referendum o vstupe Ukrajiny do NATO.

    Od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991 mala Ukrajina týcho päť prezidentov:

    – Leonida Kravčuk (1991 – 1994) 

    – Leonida Kučma (1994 – 2005),

    – Viktora Juščenko (2005 – 2010),

    – Viktora Janukovyč (2010 – 2014),

    – Petra Porošenko (hlavou štátu od 7. júna 2014) 

    Po zosadení Janukovyča, ku ktorému došlo 22. februára 2014, funkciu prezidenta dočasne vykonával vtedajší predseda parlamentu Oleksandr Turčynov (23. februára — 7. júna).

    - Reklama -