Staré exekúcie by sa mali ukončiť, rozhodla vláda

    0
    Portál centrálneho registra exekúcií (Autor: cre.sk)

    Cieľom návrhu zákona je podľa rezortu poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií.

    “Ukončenie tzv. starých exekúcií ex lege zabezpečí rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov v exekučnom konaní, v dôsledku čoho sa zefektívni aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov,” uvádza sa v predkladacej správe návrhu.

    Návrhom zákona chce ministerstvo poskytnúť aj pomoc občanom, “voči ktorým sú dlhodobo vedené staré exekučné konania, v dôsledku ktorých sa ocitli v dlhovej pasci”.

    Rezort spravodlivosti dávnejšie informoval, že na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017.

    Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.

    Oprávnený bude môcť podľa návrhu zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie.

    Návrh novely počíta aj s takými starými exekúciami, ktoré by sa návrhom zákona nezastavovali. Rezort pripravil dve alternatívy znenia.

    Podľa návrhu novely by sa nezastavovali ani také staré exekúcie, “v ktorých ide o vymoženie pohľadávky zdravotnej poisťovne na poistnom vrátane úroku z omeškania, pohľadávky za poskytovanú zdravotnú starostlivosť a pohľadávky vyplývajúcej z prerozdelenia poistného. Prvá alternatíva nepočíta s touto výnimkou pre pohľadávky z verejného zdravotného poistenia.”

    Návrh zákona sa predkladá s rozpormi Slovenskej komory exekútorov.

    - Reklama -