Rusko označilo nový ukrajinský jazykový zákon za škandalózny

    0
    Ľudia držia ukrajinskú vlajku pred parlamentom v Kyjeve vo štvrtok 25. apríla 2019. (Autor: TASR)

    “Je to škandalózny zákon, inak sa to nedá nazvať,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra AFP. Dodala, že takáto legislatíva len “prehĺbi rozkol v ukrajinskej spoločnosti” a znemožní “ukončenie pretrvávajúcej ukrajinskej krízy”.

    Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil nový jazykový zákon, ktorý posilňuje používanie ukrajinčiny. Legislatíva bude vyžadovať zvýšenú mieru používania ukrajinského jazyka v médiách a verejnej správe. 

    Rozhodnutie ukrajinskej Najvyššej rady s najväčšou pravdepodobnosťou pobúri rusky hovoriace oblasti Ukrajiny, ako aj Moskvu, píše agentúra AFP. Schválená legislatíva totiž zvyšuje kvóty pre používanie ukrajinčiny v televízii a rozhlase.

    Novelu jazykového zákona podporilo 278 poslancov, pričom minimálny počet potrebný na jeho schválenie bol 226 zákonodarcov. Po uplatnení zákona budú na jeho dodržiavanie dohliadať osobitní inšpektori. Budú môcť byť na zasadaní akéhokoľvek štátneho orgánu a budú si môcť vyžiadať dokumenty od verejných organizácií i politických strán. Ich kompetenciou bude aj udeľovanie pokút.

    Ukrajinská Najvyššia rada prijala tento zákon v prvom čítaní už 4. októbra 2018. Pre druhé čítanie bolo predložených približne 2500 pozmeňujúcich návrhov.

     

    - Reklama -