Severná Kórea pohrozila odpoveďou na juhokórejsko-americké vojenské cvičenia

    0
    Na snímke, ktorú poskytlo juhokórejské ministerstvo obrany americké viacúčelové bojové lietadlá F-35B zhadzujú bomby počas spoločného cvičenia juhokórejského a amerického letectva (Autor: TASR)

    Letecké manévre ohrozujú vzťahy medzi oboma Kóreami a zo strany severokórejskej armády budú nasledovať “náležité protiopatrenia”, uviedol podľa KCNA hovorca severokórejského výboru pre mierové znovuzjednotenie krajiny. Soul a Washington podľa neho “nemôžu zaprieť agresívnu a urážlivú” povahu svojho konania. Správa tiež poukazuje na zmenu kódového označenia cvičení, ktorá má naznačovať obmedzenie ich rozsahu, čo však podľa Pchjongjangu nezodpovedá skutočnosti.

    Prebiehajúce cvičenia Severná Kórea považuje za porušenie deklarácie, ktorú podpísali pred rokom severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in pri svojom prvom stretnutí v pohraničnej dedine Pchanmundžom. V tomto symbolickom vyhlásení sa oba štáty vyslovili za mier a jadrové odzbrojenie na Kórejskom polostrove, čo však formulovali len veľmi nejasne, upozornila DPA.

    Začiatkom marca Južná Kórea a Spojené štáty oznámili, že prestanú organizovať najväčšie z každoročných spoločných manévrov, ktoré Severná Kórea obzvlášť ostro kritizovala. Juhokórejské ministerstvo obrany to vtedy označilo za súčasť diplomatického úsilia o úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Ako však dodalo, ozbrojené sily Južnej Kórey a Spojených štátov budú naďalej úzko spolupracovať a zachovajú si bojaschopnosť.

     

     

    - Reklama -