Srí Lanka sa po útokoch obáva veľkých strát v cestovnom ruchu

    0
    Prezident Maithrípálu Sirisénu počas televízneho prejavu v Kolombe 24. apríla 2019.Siriséna požiadal v stredu tamojšieho šéfa rezortu obrany a náčelníka policajného zboru, aby odstúpili zo svojich funkcií. (Autor: TASR)

    “Najhoršie to zasiahne cestovný ruch,” povedal novinárom minister financií Mongala Samaravíra. “Očakávame 30-percentný pokles návštevníkov, a to znamená stratu vo výške 1,5 miliardy USD.”

    V dôsledku samovražedných útokov v kostoloch a hoteloch na Srí Lanke prišlo o život vyše 250 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

    Srílanská vláda pripísala veľkonočné útoky moslimsko-extrémistickej skupine Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ). Medzitým sa k nim prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), pričom zverejnila videozáznam, v ktorom vystupuje vodca NTJ Zahrán Haším.

    Ten bol podľa piatkového vyhlásenia srílanského prezidenta Maithrípála Siriséna usmrtený pri jednom zo spomínaných útokov, ktorého terčom bol hotel Šangri-La v meste Kolombo.

     

    - Reklama -