KISKA: Sme trochu ako rozmaznané deti

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Európska únia je úžasný projekt

    Podobný odkaz má Andrej Kiska aj k Európskej únii, ktorú čakajú v najbližších mesiacoch kľúčové voľby do parlamentu, nové obsadenie Komisie. „Najdôležitejšie je, aby sme dokázali nachádzať témy, ktoré nás spájajú. Základné výzvy nedokážu zvládnuť samy ani najväčšie štáty,“ hovorí v rozhovore pre Lidové noviny Kiska. Mnohí vraj tiež zabúdajú, akým úžasným projektom Európska únia je, takže v súvislosti s ňou chýba nadšenie a emócie.

    Únia nie je problém, ale riešenie

    „Sme trochu ako rozmaznané deti, ktoré už majú vo svojej izbičke všetky možné hračky, už ich žiadne nebavia a nedokážu sa s nimi tešiť,“ upozorňuje slovenský prezident a dodáva: „Európska únia nie je problémom, ale riešením.“ Andrejovi Kiskovi, ako ďalej hovorí, prekáža, že v súčasnosti málokto obhajuje európske vízie. Aj preto patril k lídrom, ktorí uvítali návrhy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na budúce usporiadanie spoločenstva a silnejšiu integráciu v niektorých oblastiach.

    Slovensko, ktoré je ako jediný štát v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) súčasťou eurozóny, dávalo už skôr najavo, že je ochotné integrovať sa viac než ostatní, uvádza v rozhovore.

    Prekážal mi egoizmus niektorých lídrov V4

    „Chceme byť súčasťou únijného jadra. To je náš cieľ a takto musíme budovať svoje vzťahy so svojimi najbližšími susedmi,“ konštatoval slovenský prezident. V rozhovore pre LN Andrej Kiska ďalej pripustil, že mu prekážalo, aký zlý obraz mala V4 počas debát o migrácii. A to len pre egoizmus niektorých lídrov, ktorí sa neprávom „prikrývali“ celou štvorkou, tvrdí Kiska.

    So Zemanom máme na niektoré otázky dosť odlišné názory

    „Mám pocit, ako by naša časť Európy niekedy trpela malým komplexom, že integrácia sa začala bez nás. Aj preto majú niektorí sklony ukazovať ramená, že to Bruselu ukážeme,“ kritizuje. Kriticky nahliada slovenský prezident aj na snahu Číny angažovať sa ekonomicky v stredoeurópskom regióne. „Stále máme ešte ideálnu predstavu, že investícia prispeje k niečomu novému.

    Číňania sa ale spravidla snažia kúpiť niečo, čo už existuje a funguje,“ varuje slovenský prezident. Pohľadom na Čínu sa Kiska líši v neposlednom rade aj od svojho českého náprotivku. „S pánom prezidentom Zemanom máme na niektoré otázky dosť odlišné názory, ale ľudsky si veľmi rozumieme,“ uzatvára Kiska vo veľkom rozhovore pre české Lidové noviny.

     

     

     

    - Reklama -