Corbyn odmietol pozvanie na slávnostnú večeru počas Trumpovej návštevy

    0
    Predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn (Autor: TASR)

    Corbyn v piatok povedal, že britská “vláda by nemala rozprestierať červený koberec určený pre štátne návštevy, aby si uctila prezidenta, ktorý trhá dôležité medzinárodné zmluvy, podporuje popieranie klimatických zmien a používa rasistickú a mizogýnnu rétoriku.” 

    Dodal však, že sa s Trumpom rád stretne. Vzťah medzi Britániou a USA je dôležitý, avšak jeho udržanie si nevyžaduje pompéznosť a ceremónie štátnej návštevy, uviedol Corbyn. 

    Pozvanie na slávnostnú večeru s Trumpom minulý týždeň podľa denníka The Independent odmietli aj predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow a líder strany Liberálnych demokratov Vince Cable.

    Trumpova dlho odkladaná štátna návšteva Británie je naplánovaná na 3. – 5. júna.

    Britská premiérka Theresa Mayová adresovala americkému prezidentovi pozvanie už pred viac než dvoma rokmi. Cesta sa však dlho odkladala pre obavy týkajúce sa Trumpovho prijatia v Británii a pre pokračujúcu politickú krízu okolo brexitu. 

    Trump je po Georgeovi W. Bushovi a Barackovi Obamovi tretí prezident USA, ktorý dostal pozvanie na štátnu návštevu Spojeného kráľovstva zahŕňajúcu slávnostné privítanie, jazdu na koči ťahanom koňmi a recepciu s kráľovnou Alžbetou II.

     

    - Reklama -