Tripolis bol terčom leteckých útokov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Presné miesto útokov nie je zatiaľ známe, hrmot lietadiel prelietajúcich nad mestom však sprevádzal zvuk silných explózií v čase od jedenástej hodiny večer do polnoci, píše AFP.

    Obyvateľka západnej časti Tripolisu pre agentúru povedala, že v tom čase bolo počuť “nepretržitú streľbu” guľometov a protivzdušných diel.

    V Tripolise a okolí bojujú už viac než tri týždne ozbrojené sily lojálne tamojšej medzinárodne uznanej líbyjskej vláde proti jednotkám, ktorým velí poľný maršal Chalífa Haftar, podporujúci konkurenčnú vládu sídliacu v meste Tobruk na východe Líbye.

    Haftar nariadil 4. apríla svojej samozvanej Líbyjskej národnej armáde (LNA) začať ofenzívu s cieľom dobyť hlavné mesto Tripolis, ležiace na severozápadnom pobreží krajiny.

    Po spustení protiútoku zo strany síl verných vláde národnej jednoty v Tripolise minulý víkend Medzinárodný výbor Červeného kríža varoval, že z obytných oblastí Tripolisu sa stávajú bojiská.

    Pri zrážkach zahynulo dosiaľ najmenej 278 ľudí a vyše 1300 ďalších utrpelo zranenia, vyplýva z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Boje tiež podľa OSN vyhnali viac ako 35.000 ľudí z domovov.

    Vláda v Tripolise tvrdí, že Haftarove sily zabíjajú civilistov a vyháňajú ich z domov, ničia majetok, využívajú detských vojakov a používajú ťažké delostrelectvo a rakety Grad pri úderoch na obývané oblasti. Požiadala preto svetovú organizáciu o vyšetrovanie.

     

    - Reklama -