Zelenskyj reagoval na Putina. Ponúkol ukrajinské občianstvo Rusom

    0
    Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

    Rusko sa minulý týždeň rozhodlo udeliť ruské pasy obyvateľom východoukrajinských povstaleckých oblastí v zrýchlenom procese. Prezident Putin v sobotu dokonca oznámil, že Moskva uvažuje nad zjednodušením postupu pri získaní ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov.

    “Veľmi dobre vieme, čo ruský pas znamená,” napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook. “Právo byť zatknutý za nenásilný protest a právo nemať slobodné voľby s dostatočnou konkurenciou,” uviedol.

    Víťaz ukrajinských prezidentských volieb namiesto toho sľúbil “udeliť občianstvo príslušníkom všetkých štátov, ktorí trpia pod autoritatívnymi a skorumpovanými režimami”.

    Rozdiel medzi Ruskom a Ukrajinou je podľa jeho slov ten, že “my, Ukrajinci, máme v našej krajine slobodu prejavu, tlače a internetu”.     Vo svojom príspevku na Facebooku Rusko takisto varoval, aby pri rozhovoroch s Ukrajinou nepoužívalo “jazyk vyhrážok alebo vojenský a hospodársky nátlak”.

    Zelenskyj v nedeľu prejavil ochotu rokovať s Ruskom o situácii vo východnej časti Ukrajiny. Putin možné rozhovory, ktoré by sa mali sústrediť na ukončenie konfliktu na Ukrajine, pripustil v sobotu.

     

    - Reklama -