Pellegrini v reakcii na verdikt o ĽSNS napísal, čo je vážnou úlohou demokratických strán

    0
    Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas príhovoru v rámci otvorenej diskusie k téme Slovensko v Európskej únii po roku 2019 v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave 11. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Premiér je však naďalej presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať.

    Napísal to na sociálnej sieti.

    “Je vážnou úlohou demokratických strán, aby podľa týchto ideologických deformácií neposudzovali voličov a sympatizantov takýchto subjektov, ale aby im boli schopné ponúknuť dostatočne kvalitné riešenia najvážnejších celospoločenských problémov bez prímesí nenávistných ideológií. Tak, aby neboli nútení, resp. nemuseli voliť podobné subjekty,” doplnil.

    Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v pondelok zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS.

    Najvyšší súd na základe vykonaného dokazovania dospel k záveru, že žalovanú stranu nie je možné rozpustiť len preto, že kritizuje ústavný a právny poriadok štátu, a že sa zúčastňuje na tvorbe verejnej debaty na politickej scéne.

    Návrh na rozpustenie strany podal na NS generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017. Vo veci rozhodoval senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej.

    NS SR už raz rozhodoval o zákaze činnosti krajne pravicovej strany Slovenská pospolitosť – Národná strana, ktorej viacerí členovia vtedy čelili obvineniam z trestných činov. Predchodkyňu ĽSNS zakázal.

    - Reklama -