Španielski Občania nevstúpia do spojenectva so socialistami

    0
    Hovorkyňa španielskej stredopravej liberálnej strany Občania (Ciudadanos) Inés Arrimadasová (Autor: TASR)

    Hovorkyňa strany Občania Inés Arrimadasová deň po voľbách odmietla začatie akýchkoľvek rokovaní so Španielskou socialistickou robotníckou stranou (PSOE) súčasného premiéra Pedra Sáncheza.

    Okrem Občanov zápasia o vedúce postavenie v pravicovom krídle politického spektra aj dve ďalšie strany, ktorým sa, tak ako celkovo pravici, nepodarilo v dolnej komore parlamentu získať väčšinu.

    Stredopraví Občania získali 57 z 350 kresiel, teda viac než v predchádzajúcich voľbách pred troma rokmi, ale stále zaostávajú za svojím konzervatívnym súperom v pravicovom politickom tábore, za Ľudovou stranou (PP), ktorej počet zákonodarcov v dolnej komore (Kongrese poslancov Španielska) sa po nedeľných voľbách znížil o polovicu zo 137 na 66.

    Ľudová strana bola dominantnou silou, keď sa ešte pri moci v Španielsku striedali iba konzervatívci a socialisti. Teraz síce PP uznala, že dosiahla zlé výsledky, ale tvrdí, že ostáva vedúcou opozičnou silou.

    Santiago Abascal, líder krajne pravicovej strany Vox, ktorá sa “vyšvihla” z nuly na 24 zákonodarcov, v pondelok vyhlásil, že pravica nebola schopná zosadiť Sáncheza práve vinou zlého výkonu Ľudovej strany.

    - Reklama -