Putin: Rusi a Ukrajinci by mohli mať spoločné občianstvo

    0
    Vladimir Putin počas prejavu na Valdajskom medzinárodnom diskusnom klube v Soči (Autor: TASR)

     “Ak (Kyjev) dá občianstvo Rusom na Ukrajine a my urobíme to isté pre Ukrajincov v Rusku, tak potom rýchlo prídeme k spoločnému štandardu a želanému cieľu. Mali by sme spoločné občianstvo,” vyhlásil Putin pre ruský portál Life.ru.

    Ruský prezident v tejto súvislosti ďalej dodal, že “oba národy majú veľa spoločného” a ak by mali “spoločné občianstvo, Rusi aj Ukrajinci by z toho len profitovali”.

    Rusko začalo s vydávaním pasov pre obyvateľov odštiepeneckých republík vyhlásených na východe Ukrajiny po tom, ako Putin 24. apríla podpísal výnos, ktorý dáva obyvateľom niektorých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny právo získať ruské občianstvo v zjednodušenom režime. Putin neskôr povedal, že Kremeľ zvažuje možnosť rozšírenia takéhoto zjednodušeného postupu pre získanie ruských pasov pre všetkých občanov Ukrajiny.

    Novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však ponuku ruského prezidenta na vydanie ruských pasov Ukrajincom odmietol a namiesto toho sľúbil, že ponúkne ukrajinské občianstvo Rusom, ktorí “trpia” pod vládou Kremľa.

    Organizácia Spojených národov odhaduje, že konflikt na východnej Ukrajine si už vyžiadal približne 13.000 obetí na životoch.

    - Reklama -