Veľvyslanectvo USA upozornilo Orbánovu vládu na riziká vplyvu Číny

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Podľa spravodajského servera 444.hu ambasáda pripomenula, že čínska iniciatíva tzv. Novej hodvábnej cesty, ktorej medzinárodné fórum sa aj za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána uskutočnilo 26.-27. apríla v Pekingu, ponúka miliardové úvery na rozvoj infraštruktúry a hospodárstva. Skutočnosť však nezodpovedá sľubom a dotknuté krajiny sa dostanú do neriešiteľnej dlhovej pasce, tvrdí veľvyslanectvo.

    Upozornenie zrejme súvisí s rokovaniami maďarskej vlády v Pekingu, podotkol server s poznámkou, že čínska iniciatíva má v prvom rade ekonomický charakter, avšak v tejto súvislosti je zrejmá aj snaha Pekingu posilniť svoj politický vplyv vo svete.

    Minulý piatok (26.4.) vysvitlo, že obnovu a modernizáciu železničnej trate Budapešť-Belehrad budú môcť prostredníctvom čínskeho úveru v hodnote 750 miliárd forintov (2,3 miliardy eur) realizovať v konzorciu spolu s Číňanmi spoločnosti podnikateľa Lőrinca Mészárosa, ktorý je blízkym človekom premiéra Orbána.

    Veľvyslanectvo vo videu uviedlo konkrétne prípady rozvojových projektov financovaných Čínou, ktoré dopadli v neprospech krajín, akými sú napríklad Ekvádor alebo Srí Lanka. Vo viacerých krajinách získala Čína kontrolu nad dôležitými morskými prístavmi, píše 444.hu.

     

    - Reklama -