Srbský prezident Vučič naďalej vylučuje rozhovory s Kosovom

    0
    Aleksandar Vučič. (Autor: SITA)

    Pokračovanie v prerušenom dialógu medzi Belehradom a Prištinou vylúčil v noci na utorok vo vysielaní verejnoprávnej televízie RTS srbský prezident Aleksandar Vučič.

    Belehrad v súčasnosti nemá partnera na seriózny a zodpovedný dialóg, povedal Vučič po konferencii o západnom Balkáne v Berlíne.

    “Srbsko nemôže byť vydierané, musí ísť o rozhovor, a nie zoznam prianí,” povedal srbský prezident, ktorý často Kosovo obviňuje z neustáleho predkladania nových “želaní”.

    Ani podľa srbského ministra zahraničných vecí Ivicu Dačiča neprinieslo stretnutie v Berlíne, pokiaľ ide o obnovenie dialógu medzi Belehradom a Prištinou, “nijaké veľkolepé výsledky”. Dačič označil uznanie Kosova za “nesplniteľnú misiu”.

    Summit o západobalkánskych štátoch v Berlíne sa konal po vlaňajšom zlyhaní rozhovorov Srbska a Kosova sprostredkovaných Európskou úniou.

    Na summite sa okrem zástupcov Srbska a Kosova zúčastnili jeho organizátori – nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

    Jadrom sporu je, že Belehrad odmieta nezávislosť Kosova, južnej provincie Srbska, keďže má pre Srbov veľký historický a kultúrny význam. Kosovo a Srbsko viedli v rokoch 1998-99 krvavú vojnu a Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť.

    Dialóg pod záštitou Bruselu stroskotal pred niekoľkými mesiacmi, keď rozhovory o prípadných zmenách hranice medzi týmito susedmi vyvolali vlani v lete silný odpor.

    - Reklama -