Pôdohospodárska platobná agentúra: Farmár klame a zavádza. Z eurofondov získal vyše 7 miliónov eur

    0
    Na snímke zľava v popredí František Oravec a Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov pri proteste za nespravodlivé agrodotácie (Autor: TASR)

    “Vzhľadom na neverejnosť konania František Oravec veľmi dobre vie, že PPA sa nemôže vyjadriť k obsahu spisu, a preto sa ju snaží očierniť,” konštatuje agentúra.

    PPA: Oravec prišiel do PPA na luxusnom automobile

    Pôdohospodárska platobná agentúra upozorňuje médiá, že šíria neoverené a zavádzajúce tvrdenia agropodnikateľa.

    Podľa nej prišiel Oravec v utorok do PPA na luxusnom automobile čiernej farby a je jednou zo strán v spore o desiatky tisíc eur.

    “V posledných rokoch pritom získal z fondov Európskej únie viac ako 7 miliónov eur a figuruje v spoločnostiach deklarujúcich priame platby až na 2300 ha poľnohospodárskej pôdy,“ uvádza agentúra.

     Magdoško: Stal sa precedens, ktorý vedia využiť aj ostatní farmári

    Sedem farmárov, medzi nimi aj František Oravec z východného Slovenska, nahliadli v utorok do spisu spoločností patriacich skupine Esin a náhodne skontrolovali 440 z 2500 zmlúv od tejto skupiny. Povedal pre TASR farmár Patrik Magdoško. Termín tohto úkonu určila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

    Podľa Magdoška zistili, že 417 z týchto 440 zmlúv bolo do spisu doložených účelovo a nemali nič spoločné s predmetom sporu.

    Dodal, že agentúra pritom upozornila obe strany, aby to boli zmluvy, pri ktorých je spor v súvislosti s dotáciami z Európskej únie.

    Zmluvy si farmári nahrali na CD nosiče a odfotografovali. Podľa Magdoška sa stal precedens, ktorý vedia využiť aj ostatní farmári. Do Bratislavy ich prišli podporiť približne dve desiatky farmárov. 

    Farmári hrozia ostrými protestmi

    Po nahliadnutí do spisu sa podľa Magdoška vrátia domov a združenie malých a stredných farmárov Iniciatíva poľnohospodárov rozhodne o ďalších krokoch voči PPA.

    “Ide o hrubé viacnásobné porušenie zákona zo strany PPA. Nie je vylúčené, že budú ostré štrajky proti agentúre. Budeme apelovať na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerku Gabrielu Matečnú (SNS), aby bol z funkcie odvolaný generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch. Nezvláda zabezpečiť chod agentúry tak, aby slúžila farmárom,” avizoval Magdoško. 

    Zároveň povedal, že v januári tohto roka dostala PPA list od Generálnej prokuratúry SR, aby odstránila zistené porušenie zákona a umožnila farmárovi Oravcovi nahliadnuť do spisu do 30 dní.

    Podľa názoru farmára Oravca z piatka (26. 4.) ho majú tieto firmy skupiny Esin “križovať” a podieľať na subvenčnom podvode.

    Farmár Magdoško uviedol, že v tomto prípade ide o 359 nájomných zmlúv farmára Oravca k pôde, ktoré sú predmetom “križovania” dotácií. 

    Protestujúci farmári v piatok podali trestné oznámenie Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) na pracovníkov PPA, pretože farmári mali vážne obavy, že počas nasledujúcich dní môže prísť k manipulácii so spisom na PPA, a to pre zahladenie stôp subvenčného podvodu a pre obštrukciu od roku 2017 pre znemožnenie nazrieť do spisu.

    Esin: Oravec je podozrivý zo spoluúčasti na závažnom trestnom čine

    Akcionári firmy Esin Group Vlastimil Majerčák a Tomáš Kukučka vo februári tvrdili, že jeden z lídrov farmárskych protestov a združenia Iniciatíva poľnohospodárov František Oravec je podozrivý zo spoluúčasti na závažnom trestnom čine.

    Táto spoločnosť má s Oravcom dlhodobý spor a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky jeho mediálne a politické aktivity sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít. Od roku 2015 vedú spor približne o 500 hektárov (ha) polí.

    Esin Group odkúpila poľnohospodársky podnik od košickej rodiny Hudákovcov, ktorý pozostával z firiem Agro-Valaliky a Mold-Trade. Tieto firmy hospodária na 8000 ha pôdy

    - Reklama -