Tymošenková žiada hlavu ministra, ktorý nazval obyvateľov Donbasu odpadom

    0
    Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková (Autor: TASR)

    “Žiadam, aby minister Reva okamžite odstúpil. Vláda sa musí oficiálne ospravedlniť všetkým Ukrajincom a orgány činné v trestnom konaní musia adekvátne reagovať na takéto poznámky,” napísala v utorok na Facebooku Tymošenková, ktorú citovala agentúra TASS.

    Podľa expremiérky takéto slová ohrozujú štátne záujmy Ukrajiny a poškodzujú obraz celej vlády.

    “Pretože vyhlásenie ministra nehovorí o jeho osobnej hlúposti, ale o postoji štátneho orgánu – orgánu, ktorý má chrániť ukrajinských občanov a presadzovať ich záujmy,” poznamenala Tymošenková.

    Podľa nej Reva zaujal takýto postoj z toho dôvodu, že súčasná vláda prehrala v prezidentských voľbách.

    “Namiesto toho, aby mlčali a činili pokánie, stále sa snažia o rozdelenie krajiny, polarizáciu národa a siatie nenávisti. Nie je to len o tom, že sa pošmykol jazyk, ale o zločine proti ukrajinskému ľudu, ktorý musí byť potrestaný,” zdôraznila expremiérka, ktorá v nedávnych prezidentských voľbách skončila v prvom kole na treťom mieste.

    Andrij Reva zverejnil na Facebooku vyhlásenie, v ktorom vysvetlil, že pre niekoľkými týždňami sa ho reportér spravodajskej stanice BBC pýtal na vyplácanie dôchodkov v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny.

    Podľa neho rozhovor trval viac ako pol hodiny, ale v reportáži sa reportér zameral na jednu frázu na ilustráciu “môjho údajného osobného postoja” voči všetkým ukrajinským štátnym príslušníkom žijúcim v “okupovaných oblastiach”.

    Reva dodal, že jeho slová boli nesprávne interpretované.

    - Reklama -