Kiska politikov kritizoval aj ich vyzýval: Nebojte sa nahlas hovoriť o NATO a podporujte rozširovanie EÚ

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Podľa Kisku okrem Nežnej revolúcie a vzniku SR neexistujú dôležitejšie dátumy ako vstup do EÚ a NATO. Poďakoval sa preto všetkým, ktorí sa o to pričinili. “Bola to drina, ktorá stála za to,” konštatoval.

    Súčasných politikov vyzval, aby ľuďom ponúkli pozitívnu víziu ďalšieho rozvoja EÚ, nebáli sa nahlas hovoriť o NATO a podporovali rozširovanie EÚ.

    “Prosperita, demokracia, rešpekt k slobode a dôstojnosti každej ľudskej bytosti sú základom našej spoločnosti vďaka spoločnej Európe a kolektívnej obrane. Na mnohých miestach vo svete, dokonca blízko za našimi východnými hranicami, sú tieto samozrejmosti vzácnou komoditou,” pripomenul prezident.

    Kiska kritizoval, že aj keď väčšina politickej scény členstvo v NATO nespochybňuje na zahraničných návštevách, doma o ňom nehovorí. “Pri takomto prístupe politických lídrov nie je veľkým prekvapením, že na rozdiel od výraznej podpory pre spoločnú Európu posudzujú ľudia členstvo Slovenska v NATO oveľa skeptickejšie,” konštatoval.

    Na slávnostný obed prezident pozval súčasných aj bývalých politikov, diplomatov a osobnosti zahraničnej politiky. Zúčastnil sa na ňom napríklad predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

    - Reklama -