Už teraz je rok 2019 pre kresťanov jedným z najkrvavejších, tvrdí pápežská nadácia

    0
    Muži nesú rakvy s pozostatkami obetí nedeľňajších výbuchov počas pohrebu v srílanskom meste Negombo v utorok 23. apríla 2019 (Autor: TASR)

    “Po brutálnych bombových útokoch spáchaných v kostoloch a hoteloch na Srí Lanke ráno na Veľkonočnú  nedeľu, je rok 2019 už teraz pre kresťanov jedným z najkrvavejších,” vyhlásil výkonný riaditeľ ACN Thomas Heine-Geldern.

    Extrémistický islamizmus, radikálny nacionalizmus a autoritatívne ideológie zostávajú hlavnými príčinami prenasledovania kresťanov aj ďalších náboženských menšín, vyplýva zo záverov Správy ACN o náboženskej slobode vo svete. Správa sleduje situáciu v 196 krajinách sveta a jej najnovšie vydanie bolo prezentované v novembri 2018.

    ACN sa venuje pomoci trpiacim a prenasledovaným kresťanom vo viac ako 140 krajinách sveta. Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka zaregistrovala viacero útokov.

    Útok na katolícku katedrálu vo filipínskom meste Jolo z 27. januára si podľa ACN vyžiadal 20 mŕtvych a 90 zranených.

    ACN pripomína aj útoky na kresťanské dediny v severnej časti Nigérie, či útoky hinduistických nacionalistov na katolícku školu v indickom štáte Tamilnádu.

    “Teroristické útoky na Srí Lanke možno považovať za krvavé vyvrcholenie trendu, trvajúceho niekoľko rokov,” povedal Heine-Geldern. Prenasledovanie kresťanov podľa jeho slov nepozná hranice a neprestáva ani počas najväčších sviatkov.

    Nadácia ACN poukazuje aj na pretrvávajúcu islamistickú hrozbu na Blízkom východe, rovnako ako aj na násilie, ktoré proti kresťanom pácha teroristická skupina Boko Haram na severe Nigérie. 

    “Tvrdiť, že vojenskou porážkou Islamského štátu prišlo k jeho definitívnemu zničeniu, je omyl, ktorý sa nám môže vypomstiť,” upozorňuje Heine-Geldern.

    Ideológia Islamského štátu je podľa neho stále živá a jej stúpenci medzi sebou naďalej komunikujú. 

    V poslednom čase má ACN stále väčšie obavy aj o situáciu vo viacerých krajinách Južnej Ameriky ako Mexiko, Nikaragua a Venezuela. Následkom politických nepokojov sa v nich totiž množia útoky a agresia voči biskupom a kňazom. 

    “Tieto útoky vychádzajú z politickej ideológie a obviňovania Cirkvi z neoprávneného zasahovania do politiky, keďže tá ich okrem starostlivosti o ľudí vyzýva, aby sa nepoddávali autoritatívnym režimom a bojovali proti korupcii,” povedal Heine-Geldern.

     

    - Reklama -