Gajdoš si českým ministrom obrany uctil pamiatku generála Štefánika

    0
    Snímka z pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika za účasti ministra obrany Petra Gajdoša (vpravo) a ministra obrany Česka Lubomíra Metnara (vľavo) 3. mája 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    “Generál Milan Rastislav Štefánik bol mužom, ktorý svojimi skutkami jednoznačne zanechal odkaz všetkým budúcim generáciám. Jeho životným krédom boli slová 'veriť – milovať – pracovať'. Pretože skutočne len ten, kto verí, že môže zmeniť v štáte veci k lepšiemu, miluje svoju rodnú krajinu a pracuje v prospech spoločnosti, môže byť skutočne užitočným pre národ,” povedal Gajdoš.

    Český minister obrany pripomenul, že v sobotu uplynie 100 rokov, odkedy zomrel jeden z najdôležitejších strojcov novodobej štátnosti spoločného štátu.

    “Odkaz Milana Rastislava Štefánika však žije ďalej. Je ozdobou slovenskej aj českej histórie a neoddeliteľnou súčasťou našich legionárskych tradícií. Vzdajme česť jeho pamiatke,” vyhlásil Metnar.

    Šéf slovenského rezortu obrany zároveň ocenil vysoký symbolický charakter podujatí, ktoré Slovensko a Česko organizovali v minulom roku v súvislosti so 100. výročím vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov a zároveň vyzdvihol účasť Česka aj na tohtoročných spomienkových podujatiach.

    “Zajtra si spoločne pri Mohyle na Bradle pripomenieme pamiatku na generála Štefánika aj v rámci celonárodnej pietnej spomienky pri príležitosti 100. výročia jeho tragickej smrti,” dodal Gajdoš.

    Ocenil tiež plánovanú účasť Vzdušných síl Armády ČR na spoločnom prelete leteckej techniky nad Mohylou Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

    Minister Gajdoš bude podľa hovorkyne so svojím rezortným kolegom Metnarom v rámci jeho oficiálnej návštevy Slovenska diskutovať aj o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti obrany, spoločného výcviku a vzdelávania profesionálnych vojakov.

    Témou budú aj projekty spojené s modernizáciou pozemných a vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

    “Šéfa českého rezortu obrany bude zároveň informovať o plnení záväzkov SR, ktoré jej vyplývajú z členstva v NATO a EÚ a venovať pozornosť budú aj spoločným aktivitám regionálnej spolupráce v rámci V4,” uzavrela Capáková.

    - Reklama -