Bývalého šéfa Lukašenkovej ochranky zadržali pre preberaní úplatku

    0
    Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Autor: SITA)

    Vyšetrovacie oddelenie KGB podľa ruského denníka vznieslo obvinenie z prijatia úplatku vo výške 148.600 dolárov voči Andrejovi Vťurinovi, ktorý donedávna pôsobil aj vo funkcii námestníka tajomníka bieloruskej bezpečnostnej rady.

    Tlačová služba KGB dodala, že Vťurina zadržali pri preberaní úplatku od ruskej firmy uvádzanej len ako “G”, a to za pomoc pri presadzovaní jej záujmov v Bielorusku. Obvinenia z úplatkárstva vzniesli aj voči zástupcovi ruskej spoločnosti.

    Jeho meno sa v správe neuvádza a nepozná ho zatiaľ údajne ani ruské veľvyslanectvo. Podľa Novej gazety obaja aktéri “priznali svoju vinu” a sú momentálne obmedzení na slobode.

    Podľa KGB k zadržaniu došlo 3. mája. Novaja gazeta však pripomenula, že o Vťurinovom zmiznutí sa v bieloruských médiách písalo ešte koncom apríla.

    Z funkcie námestníka tajomníka Bezpečnostnej rady ho Lukašenko odvolal svojím výnosom z 24. apríla. Prezident tento svoj krok zdôvodnil tým, že Vťurin sa dopustil “činov diskreditujúcich príslušníka bezpečnostných zložiek”.

    Bieloruské médiá v uplynulom období informovali, že pre podozrenie z korupcie bol zadržaný aj generálny riaditeľ štátnej telekomunikačnej spoločnosti Beltelekom Sergej Sivodedov.

    V apríli bol zadržaný aj ďalší Lukašenkovi blízky človek – viceprezident bieloruského olympijského výboru Andrej Astaševič, ktorý s prezidentom hrával hokej v jednej formácii. Astaševič bol tiež obvinený z korupcie.

    - Reklama -