Palestínski militanti z Gazy vypálili na Izrael najmenej 90 rakiet

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ministerstvo zdravotníctva pásma Gazy uviedlo, že pri leteckých útokoch izraelskej armády zahynul 22-ročný Palestínčan menom Imád Násir. Ďalší štyria palestínski Arabi utrpeli pri náletoch a ostreľovaní z ťažkých zbraní zranenia.

    Na izraelskej strane zranení hlásení neboli. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že vzniknutú situáciu bude konzultovať s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek štátu, informovala agentúra AFP.

    Armáda spresnila, že desiatky palestínskych rakiet boli zachytené a zničené systémom protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel) a cestné komunikácie okolo pásma Gazy uzatvorili pre civilnú premávku.

    Izraelská polícia zase oznámila, že do južného Izraela povolala pyrotechnikov, aby tam zneškodnili projektily, ktoré dopadli na otvorené priestranstvo.

    Eskalácia napätia nasleduje po piatkových protestoch v pohraničnom pásme Gazy a Izraela, ktoré boli najnásilnejšími za posledných niekoľko týždňov. 

    Protesty palestínskych Arabov na hraniciach Gazy s Izraelom sa konajú pravidelne každý piatok už od vlaňajšej jari. Tento piatok boli pri nich zabití štyria Palestínčania a zranených bolo ďalších 51.

    Z organizovania pohraničných protestov a ich využívania ako zámienky na ďalšie útoky obviňuje Izrael členov hnutia Hamas.

    Od konca marca 2018 pri demonštráciách, protestoch a streľbe na gazsko-izraelských hraniciach zahynulo 275 Palestínčanov a ďalších 17.000 ich utrpelo zranenia.

    - Reklama -