Trump verí, že vzťahy s Ruskom sa zlepšia: Pozrite sa, ako vás zavádzali pri ruskej konšpirácii, napísal

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump ešte počas neoficiálneho stretnutia v zákulisí summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

     “Včera som mal veľmi dobrý telefonát s ruským prezidentom Putinom. Obrovský potenciál pre dobré/skvelé vzťahy s Ruskom napriek tomu, čo čítate a vidíte vo fake news médiách. Pozrite sa, ako vás zavádzali pri 'ruskej konšpirácii'. Svet môže byť lepším a bezpečnejším miestom. Pekné!” napísal Trump.

    V apríli bola zverejnená správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera o údajnom prepojení Ruska a prezidentskej kampane Donalda Trumpa. Mueller ukončil vyšetrovanie po takmer dvoch rokoch 22. marca.

    Jeho správa sa zameriava na otázku zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016 volieb, ako aj na to, či v tom bola Trumpova kampaň nápomocná a či sa Trump následne snažil mariť vyšetrovanie.

    Mueller síce nezistil žiadne zločinecké spolčenie medzi Trumpovou kampaňou a ruskou vládou s cieľom zasahovať do amerických volieb, neočistil však Trumpa, pokiaľ ide o možné marenie vyšetrovania.

    Muellerova správa odhaľuje, ako sa Trump opakovane pokúšal získať kontrolu nad vyšetrovaním.

    Spomína sa v nej odvolanie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, pokyny podriadeným, aby zaistili stiahnutie Muellera z vyšetrovania, a snahy nabádať svedkov na odmietanie spolupráce.

    Vzťahy medzi USA a Ruskom sú najhoršie od konca studenej vojny. Obe krajiny majú odlišné názory na súčasné kľúčové témy ako sú konflikt na Ukrajine, vzťah k Iránu, likvidácia jadrových zbraní či situácia vo Venezuele.

    - Reklama -