KĽDR oznámila nácvik úderu po Trumpovom tweete, že Kimovi verí

    0
    Severokórejský líder Kim Čong-un (vľavo) a americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že nácvik sa konal v sobotu, keď Severná Kórea (KĽDR) vypálila predtým do mora aj iné strely, zrejme rakety krátkeho doletu.

    Pravdepodobne išlo o prvé severokórejské odpálenie rakiet krátkeho doletu za vyše roka a cieľom malo byť vyvíjanie tlaku na Washington v otázke jadrových rozhovorov, ktoré sa ocitli v slepej uličke, dodala AFP.

    Oznámenie o “nácviku útoku” prišlo po tom, čo americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že verí severokórejskému vodcovi Kimovi, že “neporuší svoj sľub”, aj keď jadrové rozhovory stagnujú.

    Trump na Twitteri napísal, že stále verí, že dosiahnu dohodu o odstránení jadrových zbraní z KĽDR. V tweete dodal, že Kim “si naplno uvedomuje obrovský ekonomický potenciál Severnej Kórey a neurobí nič, čím by ho narušil alebo zničil”.

    Šéf Bieleho domu doplnil: “Takisto vie, že stojím pri ňom. On nechce porušiť sľub, ktorý mi dal. Dohoda bude!”

    Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová vo vyhlásení uviedla, že Spojené štáty vedia o krokoch Severnej Kórey a budú situáciu naďalej sledovať.

    Štátna tlačová agentúra KCNA k sobotňajším testom vo Východnom mori nazývanom aj Japonské more uviedla, že ich cieľom bolo “odhadnúť a preveriť fungovanie aj presnosť úderu” týchto zbraní.

    Kim takisto hodnotil “výkonnosť zbraní a zariadení”, napísala tlačová agentúra KCNA.

    Vodca Kim vyzval svojich vojakov, aby mali na mysli “železnú pravdu: pravý mier a bezpečie sa dosahuje a zaisťuje iba mocnou silou”, dodala KCNA.

    Severná Kórea v sobotu odpálila z lokality neďaleko mesta Wonsan na východnom pobreží aj viacero striel s krátkym doletom, a to “medzi 09.06 h a 09.27 h” miestneho času (02.06 h SELČ až 02.27 h SELČ).

    Informovala o tom juhokórejská armáda. Strely leteli severovýchodne 70 až 200 kilometrov smerom k Japonskému moru.

    - Reklama -