Srí Lanka vyhostila 600 cudzincov, vrátane islamských duchovných

    0
    Na snímke vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Sebastiána v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Tento krok srílanskej vlády súvisí s veľkonočnými útokmi na hotely a kostoly, pri ktorých zahynulo 257 ľudí. Vláda z nich totiž viní miestnu džihádistickú skupinu Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ). 

    Klerici síce prišli do krajiny legálne, avšak platnosť ich víz už vypršala. V súvislosti so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami po útokoch dostali pokutu a následne boli nútení krajinu opustiť, vysvetlil minister vnútra.

    “Po zvážení aktuálnej situácie v krajine sme prehodnotili vízový systém a rozhodli sme sa sprísniť vízové podmienky pre náboženských učiteľov,” povedal Abejvardena. 

    Vláda sa totiž obáva, že duchovní by sa mohli podieľať na radikalizácii miestnych obyvateľov a došlo by k ďalším útokom, píše AFP.

    Vodcom útokov počas Veľkonočnej nedele, pri ktorých zahynulo 257 ľudí a 500 sa zranilo, bol jeden miestny duchovný. Je o ňom známe, že odcestoval do Indie, aby nadviazal kontakty s miestnymi džihádistami.

    Minister vnútra vo svojom stanovisku neuviedol národnosti vyhostených duchovných, no podľa informácií polície medzi nimi boli občania Bangladéša, Indie, Maldív a Pakistanu.

    Srí Lanka po útokoch vyhlásila výnimočný stav a armádu a políciu poverila rozsiahlymi právomocami zatýkať podozrivých.

    Bezpečnostné zložky vykonávajú domové prehliadky v celej krajine a hľadajú výbušniny ako i propagandistické materiály Islamského štátu (IS).

    - Reklama -