Španielsko: Líder socialistov Sánchez začal rozhovory o zostavení vlády

    0
    Pedro Sánchez (Autor: TASR)

    Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) vo voľbách z 28. apríla zvíťazila. Nezískala však parlamentnú väčšinu potrebnú na to, aby mohla vládnuť samostatne.

    Casado po pondelňajšom stretnutí uviedol, že jeho strana nepodporí Sánchezovo zotrvanie v úrade premiéra. Zostáva však otvorená dohodám o budúcej legislatíve v oblasti dôchodkov, rodovo motivovaného násilia a národnej bezpečnosti.

    Líder konzervatívcov chcel podľa vlastných slov od Sáncheza v prvom rade ubezpečenie, že budúca “vláda nebude závisieť od strán, ktoré chcú rozdeliť Španielsko”. Líder PP mal na mysli poslancov baskických a katalánskych separatistických strán, ktorých podporu môžu socialisti potrebovať na získanie väčšiny v parlamente.

    PP vo voľbách prišla o viac ako polovicu svojich kresiel, no aj tak zostala najsilnejšou opozičnou stranou.

    Sánchez sa má v utorok stretnúť s predsedom liberálnej strany Občania (Ciudadanos) Albertom Riverom a lídrom krajne ľavicovej aliancie Zjednotení môžeme (Unidos Podemos) Pablom Iglesiasom.

    Očakáva sa, že všetci zúčastnení posunú uzatváranie dohôd o novej vláde až na obdobie po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) a španielskych komunálnych voľbách, uvádza AP. Obe hlasovania sa v Španielsku uskutočnia v ten istý deň 26. mája.

     

    - Reklama -