Netanjahu: Irán nesmie získať jadrovú zbraň, nedovolím to

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    “Cestou sem som počul, že Irán má v úmysle pokračovať vo svojom jadrovom programe,” povedal Netanjahu na pietnom zhromaždení pri príležitosti Dňa pamiatky padlých a obetí terorizmu, ktoré sa každoročne koná na izraelskom národnom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme.

    “Nesmieme dovoliť Iránu, aby získal jadrovú zbraň. Budeme pokračovať v boji proti tým, ktorí sa usilujú pripraviť nás o život, a zapustíme korene ešte hlbšie do pôdy našej domoviny,” dodal izraelský premiér.

    Iránska Najvyššia rada národnej bezpečnosti v stredu vyhlásila, že Irán už nebude rešpektovať obmedzenia týkajúce sa obohacovania uránu a zásob ťažkej vody, s ktorými súhlasil v dohode dosiahnutej v roku 2015 so svetovými mocnosťami.

    Rada ďalej uviedla, že dané opatrenie je nevyhnutné pre zabezpečenie práv krajiny a navrátenie rovnováhy po tom, ako presne pred rokom, 8. mája 2018, odstúpili od jadrovej dohody Spojené štáty.

    Zvyšné strany dohody – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko – majú podľa iránskych predstaviteľov 60 dní na implementovanie svojich záväzkov, konkrétne v oblastiach bankovníctva a ropy.

    Jadrovou dohodou z roku 2015 sa iránsky jadrový program dostal pod medzinárodný dozor a prísne dlhodobé reštrikcie.

    Zámerom dohody bolo predísť tomu, aby islamská republika používala urán alebo plutónium na vývoj nukleárnych zbraní. Na základe jadrovej dohody, došlo zároveň k uvoľneniu ekonomických sankcií.

    Americký prezident Donald Trump však od uvedenej dohody odstúpil a obnovil niektoré sankcie voči Iránu so zámerom znížiť iránsky ropný export na nulu. 

    - Reklama -