Turecká opozícia žiada zopakovať komunálne, parlamentné i prezidentské voľby

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Turecká Najvyššia volebná rada (YSK) dala v pondelok za pravdu vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) na čele s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a nariadila zopakovať voľby starostu Istanbulu, kde v závere marca tesne zvíťazil opozičný kandidát Ekrem Imamoglu.

    Rozhodnutie zdôvodnila tým, že na zabezpečovaní hlasovania sa podieľali aj osoby, ktoré nie sú štátnymi zamestnancami, čo je v rozpore so zákonom. Podľa AKP práve takéto nezrovnalosti ovplyvnili výsledok volieb starostu.

    Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) teraz požaduje anulovanie výsledkov aj v prípade volieb do istanbulských obvodných rád a minuloročných parlamentných a prezidentských volieb, pričom argumentuje rovnako tým, že na hlasovanie dohliadali osoby, ktoré nie sú štátnymi zamestnancami.

    V istanbulských obvodoch, ako aj v národnom parlamente získala vo voľbách väčšinu AKP. Rozhodnutie YSK o zopakovaní volieb istanbulského starostu je konečné a CHP sa nemôže proti nemu odvolať.

    Opozícia chce teraz poukázať na nespravodlivosť tohto postupu, hoci sa neočakáva, že by volebná rada vyhovela jej požiadavke.

    CHP spochybnila nezávislosť YSK a vyjadrila presvedčenie, že členovia rady sa podvolili nátlaku Erdogana, ktorý chce podľa opozície “odcudziť” istanbulskú radnicu, aby si v tomto najväčšom meste Turecka udržal moc.

    - Reklama -