Severná Kórea odpálila neidentifikované strely

    0
    Televízna obrazovka ukazuje zábery z odpálenia rakety KĽDR počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Kórejskej republike v sobotu 4. mája 2019. (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia juhokórejskej armády bola najmenej jedna strela vypálená východným smerom z oblasti severne od Pchjongjangu. Došlo k tomu päť dní po tom, ako Severná Kórea odpálila strely krátkeho doletu smerom k Japonskému moru.

    Podľa severokórejskej agentúry KCNA išlo vtedy o súčasť “pravidelného” a “sebaobranného” vojenského cvičenia.

    Vlani nevykonala KĽDR žiadne raketové ani jadrové testy a severokórejský vodca Kim Čong-un uskutočnil svoje prvé a historické summity s lídrami Spojených štátov a Južnej Kórey.

    Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády neuviedol viac podrobností o štvrtkovom odpálení striel – napríklad to, o aký druh išlo a kam dopadli.

    Predtým, než skončili v Japonskom mori, však mohli preletieť cez celé územie Severnej Kórey.

    Juhokórejská prezidentská kancelária uviedla, že najnovšiu situáciu pozorne sleduje. USA zatiaľ odpálenie striel nekomentovalo.

    Ak by Severná Kórea vrátila k testovaniu balistických zbraní dlhšieho doletu, podľa analytikov by to znamenalo, že Pchjongjang sa odvracia od diplomacie.

    Tohtoročný summit prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji sa skončil neúspechom, pričom Spojené štáty sa nedomnievajú, že Severná Kórea ponúka dostatok krokov vedúcich k odzbrojeniu na to, aby mohlo dôjsť k uvoľneniu sankcií.

    Tesne pred štvrtkovým odpálením striel sa v juhokórejskom Soule stretli vysokopostavení predstavitelia rezortov obrany z Južnej Kórey, USA a Japonska.

    Detaily o ich stretnutí zatiaľ nezverejnili, dodala agentúra AP s tým, že na návšteve Južnej Kórey je v súčasnosti osobitný vyslanec Spojených štátov pre Severnú Kóreu Stephen Biegun.  

    - Reklama -