Súd oslobodil migrantov, ktorí vlani protestovali na ostrove Lesbos

    0
    Obyvatelia a starostovia ostrovov Lesbos, Chios a Samos protestujú pred ministerstvom pre migráciu v centrálnych Aténach 5. decembra 2017 proti neúnosným podmienkam pre novoprichádzajúcich migrantov a utečencov. (Autor: TASR)

    Migranti pochádzajúci prevažne z Afganistanu v apríli 2018 okupovali námestie v centre mesta Mytiléna, kde sa domáhali presunu na grécku pevninu.

    Proti konaniu azylantov protestovali väčšinou krajne pravicovo orientovaní miestni občania, ktorí cudzincov ohadzovali kameňmi a fľašami. “Neurobili sme nič. Zaútočili na nás nejakí extrémisti. Sme nevinní,” povedal jeden z obžalovaných.

    Obhajkyňa žiadateľov o azyl Elli Krionová-Sarantiová rozhodnutie súdu uvítala a uviedla, že “obvinenia boli neopodstatnené”.

    Vyjadrila však znepokojenie nad tým, že podozriví extrémistickí útočníci neboli postavení pred súd, čo podľa jej slov “podporuje beztrestnosť na ostrove”. Polícia podľa AFP predbežne identifikovala 26 z extrémistických útočníkov.

    Dátum súdneho procesu však ešte nebol určený.

    Od roku 2015 našlo útočisko v Grécku viac ako 70.000 utečencov a migrantov. Väčšina z nich ušla zo Sýrie a chce sa dostať do bohatých európskych štátov ako Nemecko.

    Približne 15.000 z nich je umiestených v preplnených táboroch na gréckych ostrovoch, kde žijú v podmienkach, ktoré ľudskoprávne skupiny opakovane kritizujú.

    - Reklama -