Orbánovu cestu do Bieleho domu netreba preceňovať, píše HVG

    0
    Viktor Orbán (Autor: kormany.hu)

    V rozsiahlej analýze HVG okrem iného podotýka, že americký prezident po nástupe do funkcie prijal už vysokých predstaviteľov 22 európskych krajín, pričom maďarský premiér bude posledným aj spomedzi lídrov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), keď ho minulotýždňovou návštevou “len o kúsok” predbehol predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini.

    Podľa informácií týždenníka bude schôdzka Orbána s Trumpom v pondelok 13. mája polhodinová. Premiéra bude sprevádzať šéf diplomacie Péter Szijjártó.

    Na schôdzke sa zúčastní aj veľvyslanec Maďarska vo Washingtone László Szabó, ale minister obrany Tibor Benkő tam nebude ani napriek tomu, že hlavnou témou rokovaní budú nákupy pre jeho rezort.

    Podľa HVG vlastne práve zbrojársky nákup je najdôležitejším dôvodom, prečo Orbána prijmú v Bielom dome.

    Bývalý maďarský veľvyslanec v USA András Simonyi v tejto súvislosti konštatoval, že je prekvapujúce, že Trump – od ktorého Orbán i jeho strana Fidesz očakávali masívny obrat k lepšiemu – pozval maďarského premiéra až dva a pol roka po obsadení prezidentského kresla.

    V utorok na svojich oficiálnych stránkach na Facebooku Biely dom a budapeštianske veľvyslanectvo Spojených štátov oznámili, že témami rokovania Trumpa s Orbánom budú obchod, energia a kybernetická bezpečnosť.

    Americká strana dodala, že Trump a Orbán ako lídri spojeneckých štátov Severoatlantickej aliancie zmapujú aj možnosti plnenia mnohých národnobezpečnostných záväzkov svojich krajín, ale oslávia aj 20. výročie členstva Maďarska v NATO.

    - Reklama -