Na Slovensku sa má zaviesť systém zaručenej elektronickej fakturácie

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    Povinnosť sa nemá týkať fyzických osôb, platieb do 5000 eur a niektorých obchodných prípadov súvisiacich s bezpečnosťou a obranou štátu, teda tzv. obranných zákaziek.

    Zároveň sa má vytvoriť pre rozpočtové a príspevkové organizácie napojené na štátny rozpočet centrálny ekonomický systém. Vyplýva to z návrhu zákona o zaručenej elektronickej fakturácii, ktorý v piatok posunul parlament do druhého čítania.

    Právnou normou sa do slovenského právneho poriadku preberá eurosmernica, na základe ktorej majú členské štáty zabezpečiť, aby verejní obstarávatelia prijímali a spracúvali elektronické faktúry v súlade s európskou normou.

    Úprava elektronickej fakturácie sa má pritom aplikovať tak, aby neboli dotknuté ustanovenia smernice o dani z pridanej hodnoty (DPH).

    Návrhom zákona sa majú jednotne upraviť náležitosti elektronickej faktúry, pravidlá procesu elektronickej fakturácie a definovať sa má jednotným spôsobom “základná architektúra” riešenia.

    Právnou normou sa má definovať pojem “zaručená elektronická faktúra” tak, aby nedochádzalo k prekryvu s pojmom “elektronická faktúra” podľa zákona o DPH.

    “Rozlišuje sa medzi zaručenou elektronickou faktúrou ako inštitútom a zaručenou elektronickou fakturáciou ako procesom,” doplnilo MF SR.

    Dobrovoľné využívanie zaručenej elektronickej fakturácie má byť umožnené ktorýmkoľvek súkromným subjektom.

    “Týmto spôsobom sa umožní v zvolených oblastiach zaviesť povinnosť elektronickej fakturácie postupne a zároveň ponechať priestor na dobrovoľné využívanie jej inštitútov,” priblížil rezort financií v predkladacej správe.

    Zriadiť sa má aj informačný systém elektronickej fakturácie ako výlučný spôsob vydávania zaručených elektronických faktúr a rámcovo sa má zakotviť centrálny ekonomický systém.

    “Vykonávacie predpisy k návrhu zákona upravia povolené formáty elektronických dokumentov na zaručenú elektronickú faktúru, podrobnosti o spôsobe vypĺňania jej náležitostí a podrobnosti o doručovaní v prípadoch, keď prijímateľ nemá aktivovaný osobný profil,” vysvetlilo ministerstvo.

    Postup a termíny, v ktorých sa jednotlivé inštitúcie zapoja do systému, určí ministerstvo financií všeobecne záväzným právnym predpisom.

    “Z hľadiska spúšťania systému do prevádzky a s tým spojeného ukladania povinností prijímať a vydávať zaručené elektronickej faktúry sa v prvom kroku uvažuje nad ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy. Zapájanie ostatných subjektov sa nepredpokladá skôr než v horizonte dvoch rokov od účinnosti zákona,” vysvetlilo ministerstvo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

    Zákon má vstúpiť do platnosti od začiatku augusta tohto roka.


     

     

    - Reklama -