Dovolenkové poukazy? Určite pomôžu domácemu cestovnému ruchu. Slováci budú častejšie využívať dovolenky na Slovensku, tvrdí Macko

    0
    Na snímke najviac fotografovaná autobusová zastávka na Slovensku s požičovňou bicyklov pri Chate pod Rysmi (Autor: TASR)

    Kam pôjdete tento rok na dovolenku?

    Už niekoľko rokov sa rozhodujeme opakovane navštíviť región Toskánsko a tak voľba padla naň. Plánujeme ho navštíviť v septembri a možno trochu neskôr sa vyberieme ešte do Turecka.

     

    Prečo práve tam?

    Tento región, ktorého jedinečné umelecké dedičstvo, či už v architektúre, maliarstve, sochárstve očarí každého návštevníka aj pri opakovanej návšteve, je príťažlivý nielen umeleckým dedičstvom, ale aj výborným vínom, syrmi, proste osobitou gastronómiou.

    A Turecko je vhodné na relax aj po lete, a tak možno október bude ten správny mesiac.

     

    Čo ukázali predaje v rámci first momentov? Aká bude tohtoročná dovolenková sezóna, ktoré destinácie budú najnavštevovanejšie?

    Je potešujúce, že Slováci čoraz viac využívajú predčasný nákup dovoleniek v rámci first momentov. Tento trend, známy už veľa rokov v niektorých turisticky vyspelých krajinách, konečne padol na „úrodnú pôdu“ aj u nás.

    Je výhodný tak pre cestovateľov, ako aj pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry. Verím, že letná sezóna bude opäť úspešná, záujem sa ukazuje najmä o Turecko a veľmi dobre sa predávajú zájazdy do Chorvátska, Grécka, Bulharska, Egypta či Španielska.

     

    Práve na to Turecko som sa chcel spýtať. Ešte pred dvoma-troma rokmi bolo mimoriadne populárne a neskôr toto postavenie strácalo na úkor Francúzska. Opäť sa teda dostáva na popredné miesta?

    Myslím si, že pokles záujmu o zájazdy do Turecka bol ovplyvnený politickými „šarvátkami“ najmä v Istanbule či Ankare. Turecká riviéra bola vždy bezpečná, ale psychika úradovala.

     

    Neboja sa cestovky dovolenkových poukazov, ktoré premiérovo platia tento rok, že budú Slovákov viac motivovať uprednostniť domáce dovolenkové možnosti?

    Prvé mesiace platnosti dovolenkových poukazov signalizujú zvýšený záujem Slovákov o domáce dovolenky. Príjemná zima, výborné podmienky na lyžovanie, stále sa zlepšujúce služby ovplyvnili prvé mesiace tohto roku možno rovnako ako dovolenkové poukážky.

    Cestovné kancelárie sa už viac rokov venujú prednostne dovolenkám v zahraničí a domáci cestovný ruch je pre ne len doplnkovým segmentom cestovného ruchu. Preto si myslím, že neprinesú žiadny strach, skôr možnosť vniknúť efektívnejšie do domáceho cestovného ruchu.

     

    Čo celkovo očakávate od tohto opatrenia? Pomôže cestovnému ruchu?

    Opatrenie určite pomôže domácemu cestovnému ruchu. Slováci budú určite častejšie využívať opakované dovolenky na Slovensku, hoci krátkodobé, zamerané na mestský cestovný ruch, návštevu rôznych turistických atrakcií organizovaných aj oblastnými organizáciami cestovného ruchu. Myslím si, že pomôžu cestovnému ruchu a budúcnosť ukáže skutočnú mieru pomoci.

     

    Už v minulom roku na Slovensku dovolenkovalo 36 percent našincov, aké sú predpoklady na tento rok?

    Prvé mesiace signalizujú nárast, počkajme na hodnotenie dlhšieho obdobia, ideálne celého roka. Potom sa ukáže skutočný význam opatrenia.

     

    Ktorým v minulosti obľúbeným destináciám by sme sa tento rok radšej mali vyhnúť z bezpečnostných dôvodov?

    Nemám signály, že by v niektorej aj v minulosti obľúbenej destinácii, bola bezpečnostná situácia, ktorá by výrazne ovplyvnila záujem Slovákov. Srí Lanka bola a je výnimkou.

     

    Veď práve, Srí Lanka, kam ministerstvo zahraničia odporúča zvážiť cestu. Očakávate prepad pri tejto destinácii alebo podobný efekt ako pri Egypte, kde sa ľudia ničoho neobávali a vždy bol medzi vyhľadávanými krajinami Slovákov?

    Záujem o zájazdy na Srí Lanku v ostatných rokoch narastal. Verím, že po upokojení situácie sa budú Slováci na Srí Lanku vracať.  

     

    Keď zoberieme do úvahy, že väčšina Slovákov má na dovolenku vyčlenených v priemere 600 až 700 eur na osobu, čo je pre nich okrem Chorvátska ešte reálne? Čo by ste im odporučili?

    Cenové relácie sú vo viacerých destináciách na úrovni Chorvátska a niekde sú i výhodnejšie. Preto odporúčam sledovať ponuky cestovných kancelárií nielen v katalógoch, tam sú často nemenné, ale aj na internetových stránkach.

     

    - Reklama -