USA chcú zaviesť mimoriadne clá aj na zvyšný tovar dovážaný z Číny

    0
    Vlajka Číny, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla tlačová agentúra DPA, však v danej záležitosti zatiaľ nebolo prijaté konečné rozhodnutie.

    Spojené štáty ešte vlani uvalili mimoriadne 25-percentné dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote 50 miliárd dolárov. Na ďalší tovar v hodnote 200 miliárd dolárov sa vzťahovali desaťpercentné clá, ktoré Washington v noci na piatok zvýšil takisto na 25 percent.

    Najnovší vývoj predstavuje ďalšie vyostrenie obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou – dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Trump siahol po opatreniach proti Číne, aby ju potrestal za “predátorské taktiky”, pomocou ktorých sa podľa neho snaží zaujať miesto Spojených štátov, pokiaľ ide o technologickú vyspelosť.

    Zatiaľ posledné kolo americko-čínskych rokovaní, zameraných na urovnanie tohto konfliktu, sa skončilo v piatok bez dosiahnutia prelomu. Trump prostredníctvom Twitteru zdôraznil, že jeho osobné vzťahy s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom zostávajú “veľmi pevné” a že očakáva pokračovanie bilaterálnych rokovaní.

    Čína v piatok upozornila, že po rozšírení amerických ciel prijme “nutné protiopatrenia”, ktoré však zatiaľ nešpecifikovala.

     

    - Reklama -