Zakážte AfD! Zakážte, vymažte, navrhol politik z Nemecka. Chce tým „ochrániť kaviareň“

    0
    Ilustračné foto: Brandenburská brána (nem. Brandenburger Tor) presvitá cez vlajku EÚ (Autor: SITA)

    Nemecká politika ponúka rôzne strany a kandidátov. Jednou z nich je aj Die Partei, zoskupenie, ktoré bojuje proti nepriateľom liberálnej demokracie z pozícií satiry a zosmiešňovania. Jej podpora kolíše okolo jedného percenta voličov, ale pretože nemecký systém volieb do Európskeho parlamentu prepúšťa aj takéto marginálne subjekty, od roku 2014 má aj svojho europoslanca. Bývalý šéfredaktor berlínskeho satirického časopisu Titanic tak už päť rokov vysedáva v štrasburských laviciach.

    Stranu nazvanú jednoducho Strana (Die Partei) vedie bývalá televízna hviezda Martin Sonneborn, ktorý niekoľko rokov vystupoval v nemeckej verejnoprávnej televízii v relácii heute-show, čiže „satirickom zhrnutí týždňa“. Stranu založila berlínska televízna hviezda v roku 2011 s programom, v ktorom žiarili body ako „obnoviť Berlínsky múr“, ktorý by liberálny Berlín izoloval od postkomunistického okolia bývalej NDR.

    Teraz poskytol europoslanec Sonneborn rozhovor webu magazína Die Welt. Namiesto skladania účtov nemeckým voličom, ktoré sa odbilo v jednej odpovedi („napísal som knihu, predniesol prejavy, ktoré získali milióny klikov, a podieľal sa na troch rozhodnutiach“), sa zameral na nápady do budúcnosti.

    Sonneborn chce aj naďalej „robiť politiku satirickými prostriedkami“. Tak ako v minulom volebnom období, keď išiel do europarlamentu s cieľom „podať správu o pochybných stranách a zakúriť CDU“. A jeho plány sa vraj nekončia len v Európskom parlamente.

    Žiari medzi nimi najmä jeho nápad z médií úplne eliminovať euroskeptickú parlamentnú stranu AfD. „Podľa nášho názoru sa tejto strane venuje príliš mnoho pozornosti. AfD má prospech z toho, že je v médiách prítomná neprimerane.“

    Riešením je podľa bruselského satirika „blokátor“. Technické riešenie, ktoré by na internete namiesto správy o AfD zobrazilo biele miesto s vysvetlením, že obsah bol zablokovaný. Cieľom tejto cenzúry je podľa europoslanca „serióznejšie spravodajstvo“ a tiež „humanizácia politickej klímy“. „Takže môžete pokojne sedieť v kaviarni a čítať si noviny bez toho, aby ste boli obťažovaní týmto pravičiarskym štvaním,“ dodáva spokojne europoslanec Sonneborn v rozhovore.

    Europoslanec Sonneborn predstavuje „Blokátor AfD“:

    Všetko podľa redaktora Die Welt, ktorý s ním robil rozhovor, zodpovedá heslu „Ruhig, Brauner“ alebo „Mlč, hnedák“ (výraz „Brauner“, po slovensky „hnedý“, sa v Nemecku používa na označenie všetkého, čo sa aktuálne považuje za extrémne pravicové a evokujúce fašizmus – pozn. red.). Europoslanec Sonneborn má toto heslo v berlínskej straníckej centrále s obrázkom predsedu AfD Alexandra Gaulanda.

    Celý rozhovor si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -