Taliansko zastavilo vyšetrovanie voči Španielom zachraňujúcim migrantov na mori

    0
    Migranti na nafukovacom člne sa snažia dostať cez Stredozemné more do krajín na juhu Európy (Autor: ReproFoto Facebook/Polícia SR)

    Prípad súvisel s vlaňajšou roztržkou, keď posádka plavidla POA zachránila 218 migrantov v oblasti Stredozemného mora blízko Líbye, odmietla ich však odovzdať pobrežnej stráži tejto krajiny.

    Samotná organizácia, ktorá sa zameriava na takéto záchranné akcie, stredajšie rozhodnutie privítala ako “ďalší krok smerom k pravde”. Vyhlásila, že jej činnosť bola vždy v súlade s medzinárodnými pravidlami.

    Spomínanú skupinu migrantov, zachránených v medzinárodných vodách pri Líbyi, priviezli v marci 2018 práve na Sicíliu, kde úrady loď POA nakrátko zadržali.

    Miestny súd vtedy uznal, že záchrana migrantov pri Líbyi bola oprávnená, pretože tieto osoby by inak čelili “závažnému porušovaniu ľudských práv”.

    Prípad aktivistov POA sa v Taliansku riešil v čase rastúceho odporu voči prijímaniu migrantov zachránených na mori. K upevneniu tohto odmietavého postoja došlo po nástupe novej, populistickej talianskej vlády, pripomenula AP.

    - Reklama -