V sprisahaní proti Trumpovi bolo aj veľvyslanectvo USA v Kyjeve, uviedol Trumpov právnik Giuliani

    0
    Rudy Giuliani (Autor: TASR)

    “Áno, súčasťou problému, ktorému sme v USA čelili, bola veľvyslankyňa, ktorá je už zbavená funkcie. Bola súčasťou všetkých tých snáh proti prezidentovi Trumpovi. Asi pred rokom jeden z kongresmanov povedal, že ubezpečila ukrajinských predstaviteľov, že prezident Trump bude čeliť impeachmentu. Vyskytli sa prípady poskytovania nepravdivých informácií ukrajinským orgánom. Je to proti politike prezidenta Trumpa,” uviedol Giuliani.

    Zároveň sa domnieva, že do sprisahania proti Trumpovi boli zapletení ukrajinskí predstavitelia i Američania vrátane zástupcov Demokratického národného výboru (DNC), Hillary Clintonovej “a, bohužiaľ, nášho amerického veľvyslanectva na Ukrajine”.

    “Umožnili výmenu informácií o korupcii a poškodili kandidáta Trumpa a jeho kampaň,” povedal Giuliani. Neuviedol mená možných nástupcov Yovanovitchovej, ale poznamenal: “Bude to človek, ktorý podporuje administratívu prezidenta Trumpa a ktorý správne chápe jeho politiku v tomto ťažkom a kľúčovom regióne sveta.”

    Médiá 6. mája informovali, že Yovanovitchová končí vo funkcii a do Spojených štátov sa vráti 20. mája. Ministerstvo zahraničných vecí USA správu potvrdilo, dodala televízia 112 Ukrajina.

    Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko v utorok vyhlásil, že zásahy do amerických prezidentských volieb v roku 2016 sa uskutočnili z územia Ukrajiny a stáli za nimi americkí občania. Lucenko na brífingu v Kyjeve takto reagoval na správy v amerických médiách, že do volieb zasahovali Ukrajinci.

    “Môj názor je ten, že zasahovanie do amerických volieb sa síce uskutočnilo z územia Ukrajiny, ale úradníkmi a občanmi USA, ktorí zastávali takú alebo onakú pozíciu v našej krajine,” uviedol Lucenko.

    Poznamenal, že občania Spojených štátov, ktorí sa snažili ovplyvniť priebeh prezidentskej volebnej kampane, prilákali k svojim aktivitám aj občanov Ukrajiny.

    “Áno, je to pravda, že prilákali do kampane na zdiskreditovanie jedného z prezidentských kandidátov aj našich občanov, ktorí boli favoritmi veľvyslanectva USA. Ale zaoberať by sa tým mali americké orgány činné v trestnom konaní,” dodal Lucenko.

     

    - Reklama -